4400 четения

Кметът на Обединение сложи две оръдия на площада, започва детски кът за 10 000 лв.

40-годишният Христо Ганев възражда селото с атрактивни хрумки, с малко пари и с много мерак

 

НОВИЯТ КМЕТ НА ОБЕДИНЕНИЕ Е АМБИЦИОЗЕН МЛАД ЧОВЕК, ЗАРЯЗАЛ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЗА ДА ВЪЗРАЖДА РОДНОТО СИ СЕЛО. Първото, което няма как да не забележиш, е обновената сграда на кметството, която години не е виждала такъв ремонт – нова дограма, боядисване на фоайетата и етажите и освежен кабинет. Това Христо Ганев е направил с помощта на местните земеделски производители и със собствени сили и средства. Земеделците дали към 4000 лева за нова дограма на кметството, купили 25 стола за клуба, общината поела боядисването.

Другото, с което се справил, са крадците в селото, които влизали в къщите на хората и задигали всичко, което може да се носи – железа, съдове и което става за бърза продажба. Сега ги няма. Още миналата есен всички улици са били почистени от клоните, гробището също е изчистено основно.

„Гробищният парк не беше чистен от 60-те години на миналия век. Цялата зима чистихме и рязахме, дървата дадохме на най-нуждаещите се. Събрахме около 8 кубика от 26-те декара гробищен парк. Сега пръскахме и хората са щастливи, възстановихме и уличното осветление. Бях станал дежурен елтехник. Единственото, което още не съм започнал да правя, е асфалтирането. Направил съм докладна до Общината за този проблем. Селото има 104 улици, които са общо 38 км, а главната улица е дълга четири километра. В началото искаме да се оправят поне половината улици”, разказва Христо Ганев. Той подчертава, че всъщност хората са дисциплинирани, защото няма толкова проблеми със сметищата, колкото с дупките и клоните на дърветата. Той разполага с трима души по временната заетост, с които прави всичко по почистването в селото.

НОВ ВИД ИМА И СЕЛСКИЯТ ПЛОЩАД – С 1600 ЛЕВА ОТ ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ И С ГОЛЯМ МЕРАК КМЕТЪТ Е ИЗРАБОТИЛ ДЪРВЕНИ САКСИИ ОТ БОР, които са изрязани с резачка, издълбани с дрелка и напълнени с пръст и цветя според сезона. Над 100 цветя са взети от оранжерията в Ресен, които се слагат в иновативните саксии. С парите са засадени и 120 смарагдови туи по главната улица, засадени са 30 розови храста между дърветата, а в центъра има и розариум. Сложени са кошчета по улицата, а сега са договорени специални кошчета камбани от фирма, които ще струват около 600 лева.

ТАКА РАЗКРАСЕНОТО СЕЛО ТОВА ЛЯТО ПОСРЕЩНА МЕЖДУ 100 И 170 ДУШИ В ЛЕТНИТЕ МИНЕРАЛНИ КЪПАЛНИ, КОИТО СА МЕСТНАТА АТРАКЦИЯ. Христо Ганев казва, че идват хора от цяла България, защото водата има много лечебни качества, а цените са символични. Покрай това в селото има вече няколко къщи за гости, а цените на имотите са скочили и се продават. Купени са около 10 къщи средно за по 20 000 лева. Само последните месеци в Обединение са се регистрирали 105 души по настоящ адрес. Има и доста чужденци. Сватби обаче няма, но са родени две – три бебета.

ОТ БРОЕНИ ДНИ В ЦЕНТЪРА ИМА И ДВЕ ОРЪДИЯ – ЗЕНИТНО И ПРОТИВОТАНКОВО. По програма „ПУДООС” е спечелен проект за 10 000 лева и ще се прави нова детска площадка, за която има изработен проект. Тя ще бъде до лятното кино. Помощта за това е на депутата Милен Михов, тъй като Христо и колегата му в Полски Сеновец бяха предложени за кметове от ВМРО. Рамо е ударил депутатът и за двете оръдия. Има готов постамент, Общината е дала 500 лева за тяхното обезопасяване. Понеже Христо Ганев е патриот по душа, двете оръдия ще бъдат символ на падналите във войните. Оръдията са докарани в Обединение от В. Търново и са напълно пребоядисани и почистени. На всяко едно се вее по едно знаме и са монтирани на две различни места на площада.

„Тази година заради пандемията не се проведе „Авлига пее”, но много искам за догодина съборът да има малко по-друг облик с всичко това, което вече е направено за освежаване на селото. След надпяването ми се иска в трите дни да има постоянно жива музика на площада. Хората и без това идват на този събор и би било хубаво, ако има и още нещо различно”, надява се Христо Ганев.

 

КАЛАЙДЖИЯ И БИЛКАР СА СРЕД КОЛОРИТНИТЕ ЛИЧНОСТИ

 

Лазар Йорданов от Обединение е потомствен калайджия. 42-годишният занаятчия казва, че работи това, откакто се помни. Лазар калайдисва тави, тигани, тенджери, харании, казани за ракия. Търсят го от всички околни села. Цяло лято заедно с баща си ходи и Стилиян, който е 13-годишен. Момчето казва, че учи занаята и му харесва. Лазар допълва, че за едно калайдисване взема десетина лева, а на месец изкарва колкото за прехраната. Той наистина е сред малцината не само в тази община, но и в региона, които все още калайдисват. А всички знаят или поне са чували, че лютеницата например става много по-вкусна в тава на огъня, отколкото на котлона. Затова пък е необходима калайдисана тава от мазето на баба…

Друга колоритна личност в селото е Митко Лятото, както го наричат всички. Той е билкар и дава работа на повече от 10 души. Те събират билки, а той ги пласира на едро в столицата. От пролет до късна есен Лятото събира с екипа си дървесен бъз, земен бъз, коприва, лепка, смрадлика, глог, шипка и какво ли още не. Пунктът е в центъра на селото, а в него всички от околните села носят билки, ако им се ходи по ниви и в гората.

Баба Стефка пък също е сред малцината, които все още гледат кози. Възрастната жена произвежда козе сирене и козе мляко, а това е една от рецептите за дълголетие, признати по света.

Стефан Калчев е човекът в Обединение, при когото всеки може да намери къде да нощува, ако иска да дойде на минералните бани или пък просто да отседне в селото. Той има голяма къща, в която с охота посреща многото свои познати и приятели от страната и дори техните познати и приятели. Освен това Стефан помага и на съседите си руснаци, които наскоро си купили къщи и още не знаят как се прави туршия например. Така, волно или неволно, гостоприемният мъж е превърнал дома си в нещо като къща за гости и винаги е готов да помогне всекиму.

 

Семейството с малката Камелия в дома им

НОВИЯТ УПРАВНИК ПОЕ ПОСТА НА 39 Г. И ТОГАВА МУ СЕ РОДИ ДЪЩЕРИЧКАТА

 

ДЪЛГИ ГОДИНИ ХРИСТО Е БИЛ ЕЛТЕХНИК И МЕХАНИК В ШИВАШКА ФИРМА ВЪВ В. ТЪРНОВО. Не е бил началник. Стана кмет на 39 г. и тогава му се роди и първата рожба. Сега живее в бащината си къща в селото заедно с половинката си Петя и с 10-месечната им дъщеря Камелия. В гаража пък пази балканчето, което някога е било на неговия дядо. Моторът е на над 50 години и още в движение, но кметът не се разхожда с него. В селския дом младото семейство само си отглежда всичко в градината, а на къщата се вее българският флаг. За съжаление, възрастни хора няма да помагат на младите, защото близките на Петя и Христо все още не са пенсионери. Той казва, че животът на село се отразява чудесно на бебето, а той сам си сее всичко в градината. Заради това от пролетта на т.г. младите живеят постоянно в Обединение.

Кметът намира време за всичко – в работата и у дома, но всъщност не му е никак лесно. Има обаче голямо желание да прави добрини, защото е израснал с хората в селото, познава всички и не понася човешката мъка. За тази близо година на новото място не се е променил много, защото по природа е отговорен. Отнася се еднакво към всички жители на селото…

Нели СУКОВА

Един коментар за “Кметът на Обединение сложи две оръдия на площада, започва детски кът за 10 000 лв.

  • 21.10.2020 в 22:37
    Permalink

    Тоя Лазар е най – големия измамник в селото. Никакъв калайджия не е тоя клоун . Ходи и обикаля къщите на хората да ги изнудва да им ремонтира покривите . Тоя ако се издържа с калайдисване досега да е умрял от глад.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!