Община В. Търново: МОСВ позволи „Кроношпан“, според данните на измервателните станции коминът му бълва пара и не замърсява

Главният еколог Зорница Миладинова е категорична, че екологичното министерство, а не кметът определя правилата за замърсяване

 

ОЩЕ ПРЕЗ 2016 Г. ОТ КОМПАНИЯТА „КРОНОШПАН“ ЗАЯВИХА НАМЕРЕНИЯ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ПРОИЗВОДСТВОТО. Тогава разработиха и първия си доклад за оценка въздействието върху околната среда, по който Община Велико Търново даде мотивирано отрицателно становище, каза главният еколог на Община Велико Търново Зорница Миладинова. Заради ескалиращото обществено напрежение, причинено от местното предприятие и това дали замърсява, или не, и обвиненията към кметството, тя представи документи за стъпването на фирмата в старата столица и относно това кой контролира дейността й.

Още при появата на „Кроношпан“ от Община Велико Търново със становище са изискали да се преразгледа възможността за допълнително намаляване на емисиите, използвайки най-добрите налични филтри, както и да се предвиди поставяне на системи за непрекъснат мониторинг на емисиите от всички изпускащи устройства, обяснява Зорница Миладинова.

След като фирмата допълва и коригира доклада, от кметството отново поставят искания за изграждане на система за непрекъснат мониторинг на емисиите от изпускащите устройства на сушилните, както и за филтър, чрез който да се постигне максимално намаляване на количествата миришещи вещества, отделяни във въздуха. Малко по-късно – през месец ноември 2016 г., директорът на РИОСВ в старата столица издава решение за увеличаване капацитета на производството.

В края на 2017 г. Изпълнителната агенция по околната среда започва процедура по издаване на комплексно разрешително на „Кроношпан България“ ЕООД, с което дава зелена светлина на компанията да се базира в старата столица. В законовия срок за обжалване не са постъпили никакви мнения, становища, предложения, искания, възражения и т.н. от заинтересовани лица.

КОМПЕТЕНТЕН ОРГАН ЗА РАЗРЕШАВАНЕ НА ТАКЪВ ТИП ПРОИЗВОДСТВО Е МИНИСТЕРСТВОТО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ (МОСВ), А НЕ ОБЩИНАТА, и в тази връзка отправихме искане до Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС) да се предвиди разполагането на автоматичен пункт за контрол на качеството на атмосферния въздух, който да следи в реално време определените показатели – формалдехид и фини прахови частици (ФПЧ), допълва главният еколог на Велико Търново. Към днешна дата пунктът е налице, разположен е в двора на ЦДГ „Рада Войвода“ в кв. „Чолаковци”, данните са достъпни в реално време на страницата на РИОСВ.

При анализа на данните от него за 2020 г. се установяват единични превишения на нормата само в рамките на пет дни. Праховите частици са били в повече само през януари, февруари и март.

Зорница Миладинова е категорична, че нормите за допустими емисии са определени с наредби на МОСВ. В зависимост от условията на територията на дадена община могат да бъдат определени по-строги правила за допустими емисии за обекти и дейности в определени общини от тези, утвърдени със съответните наредби. Тези норми се определят въз основа на мотивирано искане от кмета, одобрено с решение на Общинския съвет до министъра. Но това не се отнася до инсталациите, за които има издадено комплексно разрешително, какъвто обаче е случаят с „Кроношпан“.

В Община Велико Търново постъпват сигнали за замърсяване на въздуха от едри дървесни частици, които се отлагат по различни повърхности, както и за шумово натоварване. Същите се препращат към РЗИ и РИОСВ за извършване на проверки и решаване по компетентност.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 thoughts on “Община В. Търново: МОСВ позволи „Кроношпан“, според данните на измервателните станции коминът му бълва пара и не замърсява

 • 21.10.2020 в 12:16
  Permalink

  За ужас на всички тъпаци, които снимат парата с телефоните. Дълги години да продължава да работи този завод, за да има някаква инвестиция в този град.

  Отговор
  • 27.10.2020 в 14:43
   Permalink

   След като бълват само пара, защо не я кондензират и използват а я изпускат в атмосферата?
   Очевадно е….

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *