3568 четения

Общинските съветници на В. Търново сложиха спирачка за банков заем от 3,6 млн. лв. на областната болница

Кметът инж. д-р Даниел Панов настоява за търсене на други финансови лостове за оборудването на новия корпус на лечебницата

КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИНЖ. Д-Р ДАНИЕЛ ПАНОВ ПРИЗОВАВА МЕСТНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРИСТИ ДА НЕ ПОДКРЕПЯТ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ТЕГЛЕНЕ НА БАНКОВ ЗАЕМ от 3,6 млн. лв. от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ за обзавеждане на новия болничен корпус. Общинският съвет в старата столица насрочи извънредна сесия и трябва да даде становище по казуса като собственик на 14,65 процента от дяловете на стационара. Общото събрание на акционерите на лечебното заведение пък е планирано за 29 октомври. Мнението на градоначалника е, че подобен крупен банков кредит би създал финансови трудности по обслужването му от страна на болницата, особено във време на пандемия. Управникът мотивира предложението си за отказ с идеята за търсене на други опции за осигуряване на средствата за оборудване и обзавеждане на новото крило към стационара.

Темата за искане на съгласие за банков кредит бе най-дискутираната на заседанието на здравната комисия към Общинския съвет във Велико Търново във вторник. Местните парламентаристи изразиха противоречиви мнения, но се обединиха около становището, че зданието, което ще приеме отделенията от Старата болница, трябва да бъде завършено възможно най-скоро.

НЯКОИ ОТ ТЯХ ИЗРАЗИХА ТРЕВОГА ОТНОСНО ФАКТА, ЧЕ ПЛАНИРАНИЯТ ЗАЕМ Е С ОСОБЕН ЗАЛОГ ВЪРХУ ВСИЧКИ НАСТОЯЩИ И БЪДЕЩИ ВЗИМАНИЯ НА БОЛНИЦАТА и учредена ипотека – поземлен имот с площ 17 068 кв. м, върху който е изградена сграда, представляваща складова база на улица „Краков“ 1. Съмнението на местните парламентаристи е свързано с възможността за покриване на вноските чрез приходите на МОБАЛ от Здравната каса и вероятността за забавяне или затруднения за осигуряване на заплатите на персонала.

Според офертата, която е получила търновската болница, заемът следва да се изплаща 10 години, а месечната вноска възлиза на около 40 000 лв.

Бе изразена теза, че тази сума няма да затруднява стационара, тъй като ще бъде икономисана от разходите за близо 500 хил., които в момента клиниката дава за транспорт и издръжка на База II.

Като опция за покриването на кредита общинските съветници коментираха възможността за приходи в хазната на лечебницата чрез продажбата на нейни имоти. А именно набелязаните терени, за които местната власт дава зелена светлина за сделки – бившата база за долекуване на кардиологични пациенти в село Вонеща вода, два гаража в района на Старата болница и оторизираните за продажба още преди година помещения, в които функционира Специализираната болница за активно лечение по кардиология. За всички изброени обаче няма интерес от страна на купувачи и подобна сделка би имала съмнителен успешен развой в близко бъдеще.

МЕСТНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРИСТИ СА ПОКАНИЛИ ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР НА МОБАЛ Д-Р СТЕФАН ФИЛЕВ ДА РАЗЯСНИ КАЗУСА НА ИЗВЪНРЕДНАТА СЕСИЯ.

Дали гласът на местната власт ще се окаже ключов във взимането на решение, зависи от държавата, която е най-голям акционер в търговското дружество и притежава 51 процента. В случай че държавата се въздържи от вот по точката за кредит по време на Общото събрание – всичко остава в ръцете на останалите собственици – общините в региона.

Ако се отхвърли предложение за заем, пред ръководството на болницата остават опции за финансиране чрез проект, държавно субсидиране и т.н.

Галина ГЕОРГИЕВА

3 коментара за “Общинските съветници на В. Търново сложиха спирачка за банков заем от 3,6 млн. лв. на областната болница

 • 22.10.2020 в 11:56
  Permalink

  Щом общината не дава , нека тя отпусне парите безвъзмездно !!! Защо общината не дава пари за болницата !!??? До кога общината ще спъва модернизацията на болницата !?? Народа иска пари за пенсии и заплати , българина иска да бъде лекуван в нормални условия , българина иска да се чувства европеец !!!

  Отговор
 • 22.10.2020 в 14:41
  Permalink

  Какво е виновна общината , че на ръководството „бизнес“ планът му е да си рефинансира кредитите с мега кредит, който да постави в затруднена ситуация в бъдеще Държавното АД? Отдавна беше ясно че ще се стигне дотук. Въпросът е защо болницата вече не ги е изработила тези пари като АД??
  И не на последно място чие е било решението за обезпечаване на кредита с въпросните парцели?

  Отговор
 • 22.10.2020 в 15:55
  Permalink

  120 месеца х 40 000 месечна вноска не ми се вижда нисколихвен кредит, ама щом сте казали….
  Пък и нали трябваше да стават нещата още с първите 5 М

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!