272 четения

Разиграха мащабно учение за спасяване на хора и гасене на пожари след земетръс

МАЩАБНО УЧЕНИЕ ЗА СПАСЯВАНЕ НА ХОРА И ГАСЕНЕ НА СЛОЖНИ ПОЖАРИ СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ РАЗИГРАХА ВЧЕРА ПОЖАРНИКАРИ И ДОБРОВОЛЦИ от Велико Търново в района на бившата текстилна фабрика „Васил Мавриков”. В учението се включи кметът на Велико Търново, който е председател на Общинския кризисен щаб. Даниел Панов посочи, че оповестителната система работи, и подчерта, че като камиона с командния щаб у нас има само три. На учението бе и директорът на Регионалната пожарна комисар Красимир Иванов, а тренировката бе ръководена от търновския шеф на огнеборците главен инспектор Пламен Иванов.

Разиграха се четири кризисни ситуации след земетресение, при които бе тестван рефлексът на различните ведомства, част от Единната спасителна система. На демонстрациите присъстваха и студенти, които се обучават в специалността „Национална сигурност“ и „Гражданска защита“.

Бе пресъздадена ситуация на земетресение, в резултат на която беше затиснат лек автомобил с двама пострадали. Спасителите разрязаха колата с хидравлични инструменти и извадиха пострадалите, които бяха откарани към лечебното заведение. Втората тема беше спасяване на пострадал от втори жилищен етаж на сграда с помощта на алпийски способ. Институциите показаха синхрон и в още два модула – възникнал пожар в сграда след запален далекопровод и в пресечена горска местност. Пожарникарите гасиха горския терен с хидромобил и с вода от река Янтра. В потушаването му се включиха и 12-те доброволци от великотърновското доброволческо формирование.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *