Водещи новиниТемида

Съдът отне имущество за 683 193 лв. на осъден за трафик на хора и пране на пари в Белгия

Български съдии оправдали търновеца Ивелин Шишков и брат му за същото

 

ОКРЪЖНИЯТ СЪД ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е УВАЖИЛ ИСК ЗА ОТНЕМАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТО ИМУЩЕСТВО НА КПКОНПИ срещу Ивелин Шишков на общ размер 683 193 лв., като решението е влязло в сила. Мъжът има присъда за трафик на хора в Белгия и обвинение за пране на пари в България, сочи информация на Антикорупционната комисия на Сотир Цацаров. В същото време Ивелин, както и брат му Владимир са оправдани от всички български съдилища, а присъдата на ВКС е влязла в сила на 8 октомври 2020 г., установи наша проверка.

ДВАМАТА БЯХА ИЗПРАВЕНИ ПРЕД ТЕМИДА У НАС ЗА ТРАФИК НА ХОРА И ПРАНЕ НА ПАРИ, след като са били осъдени за същото престъпление в Белгия. Сега обаче КПКОНПИ се базира на присъдата от чужбина, която е изтърпяна и отнема имущество само на единия брат.

Още миналото лято пък окръжните съдии оправдаха двамата мъже, тъй като доходите на Ивелин и Владимир Шишкови се оказали законни, бе установено по време на съдебното следствие. Въпреки протеста на прокуратурата след това апелативните и върховните магистрати са потвърдили оправдателната им присъда.

ДВАМАТА ТЪРНОВЦИ БЯХА АРЕСТУВАНИ ПРИ ШУМНА ОПЕРАЦИЯ ПРЕЗ 2010 Г. След десет години се оказва, че те са невинни по нашето наказателно право. От събраните доказателства при съдебното следствие не можело да се направи категоричен и несъмнен извод, че сделките за закупуване на самолетни билети, внасяне на осигуровки, погасяване на суми по кредити, обзавеждане са придобити от проституция. Налице били установени разполагаеми средства от законни източници, които надвишават значително сумата по обвинението, сочи част от оправдателните мотиви.

Делото бе за извършване на финансови операции с парични средства, за които са знаели, че са придобити чрез извършени от тях тежки умишлени престъпления, станали в периода от 2008 до 2010 година. 43-годишният Ивелин бе признат за невиновен за това, че във В. Търново е направил 25 финансови операции с парични средства от трафик на хора за проституция в чужбина. 41-годишният Владимир, който по време на процеса си променил фамилията, също бе оправдан. Той бе подсъдим, защото в периода 15.05.2008 г. до декември на 2009 г. извършил 11 финансови операции с парични средства, придобити от него чрез склоняване към проституция.

СЛЕД ВНАСЯНЕ НА ОБВИНИТЕЛЕН АКТ ПРЕЗ 2015 Г. ДЕЛОТО БЕ ПРЕКРАТЕНО, ЗАЩОТО СЕ ОКАЗА, ЧЕ ВЛАДИМИР НЕ Е ПОЛУЧИЛ ОБВИНИТЕЛЕН АКТ, въпреки че имал известен адрес в Гърция и в старата столица. Делото срещу тях за пране на пари от сводничество се влачи години. Преди от родната Темида двамата братя бяха осъдени и излежаха присъди в Белгия за същото престъпление.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *