Арестуваха сръчен измамник, завличал касиери със столевки

Ангел Николов шетал из цялата страна, но е заловен във Велико Търново, където се подвизава

 

ПОЛИЦИЯТА И ПРОКУРАТУРАТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО УДАРИХА ДОХОДНИЯ БИЗНЕС НА СРЪЧЕН ИЗМАМНИК, завличал касиери от големи търговски обекти в цялата страна. 49-годишният столичанин Ангел Николов е бил арестуван в старата столица и срещу него вече има внесен обвинителен акт от прокуратурата за измами.

През последните няколко години мъжът не живеел на адреса си в София и обикалял страната. Безработен и разведен, той си намерил много добър и успешен механизъм да изкарва прилични доходи. За него липсват данни за легални източници на доходи в собственоръчно попълнената декларация за семейно, материално положение и имотно състояние. Притежава обаче лек автомобил „Ауди А 3“, с който пътувал, като обиколките са продължавали в различни интервали.

Ангел е осъждан многократно за извършени престъпления от общ характер. Последната присъда е за две измами в с. Елешница и град Якоруда през 2013 г. по оригинален механизъм. Влизал в търговски обекти и закупувал стоки на ниска стойност – кутия цигари например, за която заплащал с банкнота от 50 лв. Получава рестото, след което бързо казвал на продавача, че всъщност има дребни пари, като искал връщане на петдесетолевката обратно. Заплащал стоката и когато получел банкнотата, издължавал се с други пари с по-нисък номинал, но междувременно прибирал разликата. Измамата се откривала едва при засичане на касата.

КАТО ВИДЯЛ, ЧЕ СХЕМАТА СРАБОТВА, ОБАЧЕ УВЕЛИЧИЛ СУМИТЕ И ЗАПОЧНАЛ ДА ПЛАЩА С БАНКНОТА ОТ 100 ЛВ., а в магазините винаги се явявал с шапка. Николов продължил да мами и през 2019 г. Пътувал с аудито си, но по време на един от обирите бил идентифициран и колата му обявена за издирване след засечка на камерата в Малки чифлик. Тогава започнал да обикаля с автобус или влак. Във Велико Търново се появил преди повече от година в MOJI, където се наредил на опашка в супермаркета. Поискал да купи кутия „Марлборо“ на стойност 5,20 лв. След като получил стоката, Николов, както обикновено, подал за плащане банкнота от 100 лв. и монета от 20 стотинки. Касиерът прибрал парите в касата и върнал рестото. Николов проверил парите, извадил от джоба си сгънати банкноти с различен номинал и ги събрал с рестото. Поискал да му върнат стоте лева, защото имал дребни, и прибавил банкнотата към останалите. Оставил 5 лв. за цигарите и приготвил няколко петдесетолевки, ловко извадил и прибавил и върнатата банкнота и поискал обмяната на тези 150 лв. по 50 лв., като междувременно сложил и монета от 20 ст., за да заплати цигарите. Дали му три банкноти по 50 лв. и измамникът си тръгнал. При засичане на касата в края на смяната била констатирана липсата на сто лева. После по камерите за видеонаблюдение установили действията на Николов и е сезирана полицията. Ангел обаче вече си бил тръгнал от старата столица и мамил по същата схема по морето.

В НАЧАЛОТО НА 2020 Г. СИ НАМЕРИЛ ПРИЯТЕЛКА И ПРЕЗ АПРИЛ ДВАМАТА ПРИСТИГНАЛИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО С НЕЙНАТА КОЛА. Тръгнал отново да си набави пари по познатата вече схема. Влязъл да си купи два десерта и подал сгъната банкнота от 100 лв. за заплащане на 2,88 лв. Касиерката му върнала 97,12 лв. заедно с касовата бележка. Той оставил бележката и проверил рестото, като извадил от джоба си още банкноти и ги прибавил към рестото. След това й казал да му върне банкнотата, защото имал дребни пари и щял да плати с тях. След като касиерката върнала банкнотата с номинал 100 лева, Николов извадил монети на обща стойност 3 лева и ги подал, като през това време държал всички банкноти от рестото и извадените от джоба му, към които прибавил и банкнотата с номинал 100 лв. Върнали му 12 стотинки. Тогава той подал банкноти на обща стойност 200 лв., между които и банкнотата от 100 лв., които му била върната, и поискал да му ги размени по 50 лв. Така в касата влезли 100 лева по-малко. При засичане на парите обаче в супера установили измамника по камерите и се обадили на полицията. Ангел бил обявен за издирване за пореден път и арестуван в края на май във влак. Той е оставен зад решетките с постоянна мярка за неотклонение.

Великотърновската районна прокуратура го е обвинила, че от 22.01.2019 г. до 07.04.2020 г. в София, Бургас и Велико Търново на четири пъти създавал неверни представи у различни лица – търговски помощници, че им предоставя за размяна по 50 лв. различни суми пари – по 150 или 200 лв., които са негова собственост. Преднамерено създава обстановка за объркване, като при заплащането на цената на закупената стока в търговските обекти бързо иска смяна на парите за плащане след първоначално получаване на ресто от 100 лв. и едновременно искане за размяна по 50 лв. на различни суми. През това време постоянно разговаря с измамените, плаща с наличните си дребни пари и цели объркване при финалното подаване на банкнотите за размяна. Имотната вреда за четирите търговски обекта е на стойност 400 лева, но прокуратурата е приела, че това е опасен рецидив, и Ангел ще бъде съден строго.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *