Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: „Помощите за I и VIII клас стават 300 лв. и няма да зависят от доходите“

15 МЛРД. ЛВ. Е БЮДЖЕТЪТ НА ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ И В НЕГО СЕ ПРЕДВИЖДА МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ ДА Е 300 ЛВ., А ПРАГЪТ НА МАКСИМАЛНАТА ДА БЪДЕ 1440 ЛВ. Това каза във Велико Търново министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, която присъства на национална конференция за справянето със стреса при учителите.

По този повод тя заяви, че бюджетът за социални разходи е около 2 млрд. лв. и увеличението спрямо м.г. е с 653 милиона лева. В това число влизат и средствата за детските добавки, които са без подоходен тест за следващата година, както и помощите, които правителството отпуска за учениците в I и VIII клас.

„Знаете, че помощите за децата в VIII клас ги въведохме заради коронакризата. За съжаление, пандемията повлия върху резултатите, които постигнахме с образователното министерство по отношение на програмата за връщане на децата в училище. Успяхме да върнем в клас 40 000 ученици, но коронавирусът ни върна и нас назад. Затова ни бяха нужни допълнителни стимули, за да предотвратим отпадането на деца след 7 клас. Така че въведохме тази нова помощ. И помощта за 8 клас, и тази за първокласниците остава и за следващата година. Увеличаваме тези пари от 250 на 300 лв. Помощите няма да са свързани с доходите и не са задължителни, затова съм категорична, че ние не раздаваме пари, а даваме права. Смисълът е в това, че родителите, които искат да получават този вид помощи, подават заявления. Тези, които смятат, че не се нуждаят и са по-заможни, няма да подават документи“, заяви Деница Сачева.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

One thought on “Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: „Помощите за I и VIII клас стават 300 лв. и няма да зависят от доходите“

  • 22.10.2020 в 15:58
    Permalink

    А защо чак сега се сетихте /не че не знаем защо/? Никога не съм получавала детски или каквито и да било облекчения за моето дете, отглеждам бъдещ гражданин на България, образован и можещ. И излизаше досега, че то е с по- малко значение за държавата от маргиналния контингент. Признавам си, че ако реши да си търси късмета по широкия свят, изобщо няма да го спирам – напротив – ще го насърча.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.