908 четения

Джипита искат от държавата по 70 лв. за карантиниран пациент и по 5 лв. за телефонна консултация

ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ СА ПРЕДЯВИЛИ ИСКАНЕ КЪМ ДЪРЖАВАТА ЗА ЗАПЛАЩАНЕ НА ТРУДА ИМ, свързан с противодействие на пандемията от коронавирус. Джипитата настояват да им се заплаща за наблюдението на пациенти под карантина и за всяка телефонна консултация или лична среща, извършена за насочване за PCR тест.

Личните лекари са изпратили общо писмо от името на съсловната си организация до здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов, директора на НЗОК Петко Салчев и до Българския лекарски съюз. В него те твърдят, че работата им се увеличава заради карантинираните пациенти, които непрекъснато се увеличават от началото на пандемията преди 8 месеца до момента.

За Великотърновска област мярката домашна изолация е била наложена на около 7500 души. През целия 14-дневен период карантинираните поддържат връзка с джипито си и съобщават за състоянието си, а то от своя страна решава дали е необходимо организиране на транспорт до лечебно заведение, или друга мярка, касаеща здравето на пациентите.

Основното искане на личните лекари е да им се заплащат по 70 лв. на карантиниран. Размерът на сумата да е свързан с продължителността на домашната изолация. Ако тя е 14 дни, заплащането да е 5 лв. на ден, ако е 10 дни – 7 лв. Личните лекари настояват и да получават и по 5 лв. за всяка консултация по телефона.

Становището на джипитата е, че насочването за PCR тест трябва да става по електронен път.

Галина ГЕОРГИЕВА

4 коментара за “Джипита искат от държавата по 70 лв. за карантиниран пациент и по 5 лв. за телефонна консултация

 • 22.10.2020 в 17:56
  Permalink

  Това са предимно пенсионери, които им е било поднасяно и сега няма кой да им поднесе. Кактоо и в другите държавни служби:

  Отговор
 • 22.10.2020 в 18:00
  Permalink

  Пазете здравето си. Не чакайте доктора, защото той ви при- чаква.. При крайна нуда от дооктор подходете с внимание и Субективност !

  Отговор
 • 23.10.2020 в 6:42
  Permalink

  Докторе, излекувай първо себе си !

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!