Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: „Качеството на висшето педагогическо образование остава предизвикателство за нас“

„РЕПУТАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКОТО ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ПОСТРАДА МНОГО СЕРИОЗНО И С ТОВА ВЕЧЕ СМЕ СЪГЛАСНИ ВСИЧКИ – и ние в министерството, и ректорите. И ако допреди две години се обвинявахме взаимно, сега заедно търсим решение за това. А репутацията на висшето образование падна заради масовизацията на приема. Като прибавим и занижените изисквания към студентите, картината е ясна. Но времето за това свърши. Времето, в което всичко това водеше до повече приходи, също приключи“, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той бе категоричен, че предстои да бъде подписано споразумение за увеличаване на заплатите и във висшето образование, където стартовото възнаграждение на асистентите ще стане 1300 лв., на главните асистенти – 1400 лв. Доцентите ще започват с 1500 лв., един професор ще взима 1600 лв.

„ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА ПОДДЪРЖАТ НЕОПТИМАЛНИ СТРУКТУРИ – ПО-НИСКА НОРМА ПРЕПОДАВАТЕЛСКА РАБОТА, ГУБЕЩИ МАГИСТЪРСКИ ПРОГРАМИ И СПЕЦИАЛНОСТИ, които на всичко отгоре са и самоцелно фрагментирани. Ректорите ще ви кажат, че средствата не са достатъчни. И това е вярно, но истината има още една страна, която пък аз ви казвам“, заяви още министър Вълчев.

Той сподели, че високите изисквания в университетите се отразяват и върху качеството на педагозите, които влизат след това в училищата. „Истината е, че ако искаме да имаме добро образование, трябва да имаме добри, подкрепени и мотивирани учители. Затова беше важно да направим това рязко преструктуриране в приема в държавните университети. През 2017 г. започнахме да намаляваме приема и държавната поръчка падна от 58 на 38 000 студенти, но в същото време дадохме повече места на направление „Педагогика“. Към днешна дата дефицитът, който предвиждахме, че ще удари системата към 2025 – 26 г., ще бъде преодолян. Имаме начални учители и детски учители също. Остава обаче проблемът с предметниците. Това са учителите в 5 – 12 клас. Продължаваме да чувстваме хроничен недостиг на учители по математика, физика, химия, информатика. Затова тази година направихме обучението в това направление „Педагогика на обучението по…“ безплатно. Освен това дадохме и допълнителни стипендии на абитуриентите, които са се справили с матурите над средното ниво и са избрали да учат педагогика и инженерни науки“, допълни министър Вълчев.

Той призна и това, че остава предизвикателството с качеството на педагогическото образование. За да бъде решен този толкова сериозен въпрос, ведомството е пуснало за обществено обсъждане промяна в наредбата за придобиване на педагогическа квалификация.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *