Наградиха отличените художници в Националната изложба „Велико Търново – пространство и вдъхновение“

СИМЕОН ПАНАЙОТОВ, ПРОФ. ПЛАМЕН ЛЕГКОСТУП И РУМЕН РАЧКОВ СА ТАЗГОДИШНИТЕ НОСИТЕЛИ НА НАГРАДИТЕ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО във второто издание на Националната изложба „Велико Търново – пространство за вдъхновение“. Експозицията с допуснатите до участие творби беше открита миналата вечер в пространството пред Изложбените зали „Рафаел Михайлов“. По време на откриването бяха връчени и всички награди на отличените художници.

Симеон Панайотов получи приза за живопис на Община Велико Търново, а проф. Пламен Легкоступ грабна наградата за графика. Община Велико Търново даде и отличие за скулптура и то отиде при Румен Рачков.

Още трима автори бяха номинирани в тези три категории и това са: за живопис – Николай Бузов, за графика – Николина Джановска, и за скулптура – Милко Минчев.

Явор Костадинов и Николета Иванова спечелиха наградите за млади автори съответно на Съюза на българските художници и на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Отличието на Великотърновското представителство на Съюза на българските художници беше присъдена на Даниел Иванов.

Две галерии също връчиха свои отличия. Галерия „Савчеви“ избра за свой автор Дионисиос Каламарас, който получи шанса да присъства на пленер. Наградата на галерия за съвременно изкуство „Дориан“ отиде при Весела Петрова.

163 автори са подали свои творби за Националната изложба. Допуснати са били 136 от тях. Всички те участват с повече от 250 творби, които са подредени в Изложбените зали в старата столица. По време на откриването на експозицията бяха направени и две откупки. Библиотека „П. Р. Славейков“ откупи картина на Мариета Конова, а HMI – работа на Илкер Даналов.

One thought on “Наградиха отличените художници в Националната изложба „Велико Търново – пространство и вдъхновение“

  • 23.10.2020 в 2:21
    Permalink

    Сакън. Аазиса агент на ДС, кво прави там.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *