Времето

Петък остава слънчево и топло, в неделя и в края на периода се очакват валежи от дъжд

През нощта ще бъде ясно. Минималните температури ще бъдат между 4 и 6 градуса. За В. Търново минимална температура около 5.

В петък времето ще бъде ясно. Сутринта по поречията на реките и в ниските места ще има мъгли. Около Дунав мъглите ще се задържат почти до обед. Ще духа слаб локален вятър. Максималните температури ще се повишат и ще бъдат между 23 и 26 градуса. За В. Търново максимална температура около 25. Атмосферното налягане ще се понижава.

Над западните и централните части на Стара планина ще бъде ясно. Ще духа слаб вятър в западната част от югозапад, а в централната от североизток. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 19 гр. Максималните температури на 2000 м ще бъдат 13 гр.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 29.0 гр. през 1955 г., а най-ниската измерена минимална температура е -2.5 през 1978 г.

Слънцето ще изгрее в 07 часа и 41 минути и ще залезе в 18 часа и 21 минути. Фаза на Луната: седем дена след новолуние.

 

В събота до обед ще бъде предимно слънчево. По поречията на реките и в ниските места ще се образуват мъгла и инверсионни облаци, които до обяд ще се разсейват. Ще духат слаби локални ветрове. Температурите ще се повишават и минималните ще достигнат 6 – 9 гр., а максималните ще са между 20 и 25.

В събота следобед от запад-северозапад ще започне увеличение на облачността и в неделя ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд в късните следобедни часове, вечерта и през нощта срещу понеделник. Ще духа слаб вятър от северната четвърт. Минималните температури ще се повишат и ще достигнат 10 – 14 гр. Максималните температури ще бъдат между 18 и 22.

В понеделник валежите ще спират, но ще остане предимно облачно с временни разкъсвания на облачността. Ще духа слаб вятър от запад. Максималните температури слабо ще се понижат и ще бъдат между 15 и 20 гр.

Във вторник ще се изясни и временно отново ще се затопли. Ще духа слаб южен вятър. Максималните температури ще бъдат между 20 и 24 гр.

В сряда и четвъртък над страната ще премине Средиземноморски циклон. Ще преобладава облачно време и с прекъсване ще вали дъжд. Ще духа умерен до силен вятър в сряда от изток-югоизток, а в четвъртък от запад. Минималните температури ще останат без съществена промяна, а максималните ще се понижат и ще бъдат между 12 и 16 гр.

В петък валежите ще спрат, облачността ще започне да намалява, но температурите ще останат без съществена промяна.

Над западните и централните части на Стара планина в събота до обед ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб вятър от север. Температурите чувствително ще се повишат. Максималните температури на 1200 м ще достигнат 19 гр. Максималните температури на 2000 м ще се покачат до 13. В събота след обяд от запад ще започне заоблачаване и в неделя и понеделник ще бъде облачно с валежи от дъжд, на места придружени от гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури о ще се понижат и на 1200 м ще бъдат 10 гр., а на 2000 м ще бъдат около 3. Във вторник ще има разкъсана облачност и ще духа умерен вятър от изток-югоизток. Температурите ще останат без съществена промяна. В сряда, четвъртък и петък ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд, на местата с надморска височина над 2000 м – от сняг. Ще има временни разкъсвания на облачността. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток.

Дежурен синоптик: Валентина Радойска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *