Времето

ВРЕМЕТО ПРЕЗ МЕСЕЦ ОКТОМВРИ 2020 Г.

Тази година през октомври се очаква средната месечна температура да бъде над нормата, която в равнините е между 11˚ и 15˚, по високите полета — между 8˚ и 11˚, в планинските райони — от 4˚ до 8˚.

Най-високите температури през октомври ще бъдат около средата на първото десетдневие, в повечето места между 28° и 33°, но в отделни райони ще достигнат 35°-36°. Най-ниските ще са между минус 1° и 4°.

Месечната сума на валежите в по-голямата част от страната ще бъде под нормата, която за югоизточните райони е между 60 и 90 л/кв.м, за останалите – между 40 и 60 л/кв.м, в планините — от 80 до 100 л/кв.м.

 

 

След захлаждането в края на септември, още в началото на октомври от юг ще се пренасят топли въздушни маси и температурите бързо ще се повишават. В периода 3-6.10 вятърът в източната половина от страната временно ще е силен и преобладаващите максимални температури ще са над 25˚, на отделни места, чувствителни на южен вятър, ще достигат до 35˚-36˚. Около 6-7.10 ще премине атмосферно смущение. На места ще има валежи от дъжд. През следващите дни температурите постепенно ще се понижават, но ще остане сравнително топло. Ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. В самия край на десетдневието се повишава вероятността за превалявания.

През второто десетдневие температурите отново ще бъдат по-високи, но все пак по-близки до нормалните. В началото и в края облачността ще е разкъсана, с повече слънце в часовете около и след обяд. През периода 12-18.10 времето ще е променливо, на места с превалявания.

През третото десетдневие температурите ще са около обичайните. През първата половина от периода отново има вероятност за превалявания. През втората – тенденцията е да има повече спокойни и сравнително топли дни, но вече с характерните инверсии и ниска облачност в сутрешните часове.

Марияна Попова – синоптик в НИМХ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *