1989 четения

Петима с приза „Лекар на 2020 година“ за областта

В МНОГО ТЕСЕН КРЪГ ПРИСЪСТВАЩИ МЕДИЦИ БЯХА РАЗДАДЕНИ ТАЗГОДИШНИТЕ ТРАДИЦИОННИ НАГРАДИ ОТ ИНИЦИАТИВАТА „ЛЕКАР НА 2020 ГОДИНА“ НА МЕСТНО НИВО. Районната колегия на БЛС Велико Търново присъди пет приза на изявени доктори от старата столица и Горна Оряховица, които с професионализма си допринасят за утвърждаването на най-хуманната професия и служат за пример на всички, положили Хипократовата клетва. Церемонията се проведе в сряда вечерта в конферентната зала на хотел „Алегро“ и премина при строго спазване на противоепидемичните мерки. Присъстващите седяха на метър и половина разстояние един от друг и носеха маски дори при получаването на плакетите.

„Церемонията по награждаване тази година е далеч по-скромна и въобще цялата инициатива е под знака на световната коронакриза. Решихме все пак да проведем събитието, за да уважим нашите колеги, които са отдали времето и усилията си за лекарската професия в борбата с COVID-19 и за развитието на съсловната организация“, заяви председателят на търновската колегия д-р Христо Димитров.

Мероприятието започна с химна на медиците – песента „Добър вечер, докторе”.

Първата награда „Ти си нашето бъдеще” – предназначена за младите медицински надежди на България, взели активно участие в битката с COVID-19”, отиде в ръцете на младата специализантка по ендокринология д-р Стела Билчева. Тя работи в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ и бе първата доброволка в Отделението по инфекциозни болести, която обгрижва пациенти с коронавирус. Няколко месеца по-късно тя отново влезе в изолационната структура, за да лекува инфектирани.

Нейната колежка д-р Гинка Маринова от Второ вътрешно отделение на горнооряховската болница получи отличието за принос в развитието и утвърждаването на авторитета на съсловната организация и в борбата с коронавируса. Макар в началото на годината да се е пенсионирала, решила да остане на работа и да подкрепи медиците в битката с пандемията.

„ТЯ Е ПОЕЛА Т.НАР. ИЗОЛАТОР, КЪДЕТО СЕ ПРИЕМАТ СЪМНИТЕЛНИ ЗА ИНФЕКЦИЯТА ПАЦИЕНТИ. Покрай служебните ангажименти се зарази, преболедува коронавирус, но вече оздравя и е добре“, уточни д-р Димитров.

„Трогната съм от жеста и че след 40 години трудов стаж получавам такава престижна награда. Животът ми е медицина, затова се надявам да съм здрава, за да мога да продължавам да работя“, заяви д-р Маринова при приемането на приза.

Председателят на търновската съсловна организация отличи д-р Диан Митев – рентгенолог, и д-р Тихомир Стоев – кардиолог от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Тяхната награда бе за принос в развитието и прилагането на иновативна медицина и уникални техники.

„Те са млади и способни лекари, които са стъпили твърдо на професионалния си път. Вече са показали знания и умения и в тяхно лице виждаме добро бъдеще на медицината в региона. Уверени сме в тях и бихме им се доверили като техни пациенти“, коментира д-р Димитров.

Д-р Митев от миналата година е взел специалист по образна диагностика, а след това преминава индивидуално обучение за магнитно-резонансно образно изследване. Има собствен доклад на конгреса по радиология от 2019 г., представящ интересен клиничен случай от практиката му.

Д-р Стоев пък тази година е станал специалист и има интерес към инвазивната кардиология. Той имплантира пейсмейкъри, борави отлично с модерните технологии и е активен участник в дейностите на лекарската колегия.

С ГОЛЯМАТА НАГРАДА БЕ УДОСТОЕНА Д-Р МАРГАРИТА КОВАЧЕВА ОТ МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“.

„Членовете на организацията решиха единодушно, че тя най-точно отговаря на профила за лекар на годината, тъй като е отдала живота си на пациентите“, заяви председателят на РК.

Той допълни, че изказва признателност към всички свои колеги, които денонощно са в помощ на обществото.

Търновската лекарска колегия включва около 600 медици.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!