У нас

80% от българите не си дават банковата карта

47% от пазаруващите в интернет, предпочитат да го правят без регистрация

Близо 80 на сто от българите предпочитат да плащат лично при доставка от онлайн магазин, вместо да дадат данните си от кредитната или дебитната карта. 14% плащат с карта, а само 3% правят банков превод и същият процент използват услугата PayPal за заплащане. Това сочат данните на изследователска агенция Nielsen Admosphere Bulgaria.

В проучването респондентите бяха попитани и за някои специфични стратегии за онлайн пазаруване. Резултатите показват например, че 47% от анкетираните, които купуват в интернет, предпочитат да пазаруват без регистрация, когато това е възможно. 40% използват само проверени или надеждни електронни магазини, като това е особено важно за мъжете.

Почти половината интернет потребители в България пазаруват онлайн поне веднъж месечно. Други 22% пазаруват в интернет около веднъж на всеки три месеца. Приблизително една четвърт от хората купуват през интернет по-рядко и едва 7% – никога. Няма значими различия в честотата на онлайн пазаруването при мъжете и при жените. При възрастовата група 45-54 годишни има по-силна тенденция да се пазарува по-често онлайн.

istock

Тази година е особено интересно да се разгледа как навиците на хората, за електронно пазаруване са се променили по време на пандемия. Един от резултатите в проучването е, че близо една трета от респондентите в интернет са променили навиците си за онлайн пазаруване по време на пандемията. По-конкретно – 17% казват, че пазаруват електронно повече от преди пандемията, но от друга страна 14% твърдят, че пазаруват по-малко.

Жените са по-склонни да пазаруват онлайн в сравнение с мъжете (21% срещу 13%). За 69% от анкетираните, които обикновено пазаруват онлайн поне от време на време, пандемията не е променила нищо – те пазаруват приблизително по същия начин, както преди пандемията.

 Проучването е разгадало и какво има в пазарската кошница на потребителите: дрехи и аксесоари (48%), малки електроуреди (37%), обувки (36%), книги (29%) и електронни устройства като лаптопи, телевизори, смартфони и др. (27%).

istock

Когато става въпрос за купуваните продукти, се наблюдава разминаване в различните социално-демографски групи. Например, жените пазаруват много повече  дрехи и аксесоари, но също и детски играчки, обувки и козметика. Мъжете са по-склонни да купуват електронни устройства като лаптопи, смартфони и др., както и малки електроуреди, авточасти или продукти за спорт и отдих.

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *