64 четения

Европейска седмица на програмирането в СУ „Николай Катранов“

На 15 и 16 октомври 2020 г. ученици от няколко възрастови групи и учители от СУ „Николай Катранов“ се включиха в CodeWeek 2020, която се провежда от 10 до 25 октомври.

Европейската седмица на програмирането е инициатива, насочена към гражданите, която има за цел да представи програмирането и цифровата грамотност на всички по забавен и развлекателен начин.

Малчуганите от 2 В клас и г-жа Петя Попова научиха за първия компютър и неговия създател, за възникването на интернет и развитието му във времето. Впечатлени от наученото, второкласниците нарисуваха как според тях ще изглежда компютърът на бъдещето.

Ученици от 4 В клас в часовете по компютърно моделиране с г-жа Стефка Николаева показаха, че кодирането наистина може да е забавно. Развихриха фантазията си и сътвориха интересни проекти с анимация на Scratch. Събитието бе под наслов „The code is fun“.

Шестокласниците от 6 В клас в часа по информационни технологии с г-жа Йорданка Илиева се запознаха с основите на програмирането със Scratch. Събитието бе наречено „Опознай кодирането отблизо“.

9 А и 9 Б клас, заедно с г-жа Елена Илиева в часовете по информационни технологии, работиха с платформата Code.org. Това е организация с нестопанска цел, предназначена за разширяване на достъпа до компютърни науки в училищата.

Училището се включи в предизвикателството Code Week 4 All. По проекта „Code the future“ на Програма „Еразъм+“, съвместно с училища от Румъния, Турция, Италия и Хърватия беше регистрирано съвместно събитие по програмиране. Така участниците в проекта споделят ресурси, идеи и добри практики. Учениците имат възможност да се докоснат до визуалното програмиране и да установят, че то може да е забавно.

 

Йорданка Илиева, старши учител по информатика и ИТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!