91 четения

Кино-литературният фестивал „Синелибри“ започва с новия филм на Алехандро Аменабар

ПОЛИТИЧЕСКАТА ДРАМА „ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНАТА“ НА ИСПАНСКИЯ РЕЖИСЬОР АЛЕХАНДРО АМЕНАБАР ОТКРИВА ТАЗГОДИШНИЯ КИНО-ЛИТЕРАТУРЕН ФЕСТИВАЛ „СИНЕЛИБРИ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Прожекцията е на 23 октомври в новото кино CineLand Искра. Филмът е вдъхновен от личността на екзистенциалния философ и писател Мигел де Унамуно.

Общо 13 филмови премиери ще гледат търновци. Освен новите заглавия фестивалът тази година предлага и прожекция на култовата лента „Диво сърце“ на Дейвид Линч в знак на почит към него. Част от тези филми ще бъдат излъчени онлайн чрез платформата Neterra TV+ (https://neterra.tv/festival/cinelibri).

Сред акцентите в програмата са амбициозната копродукция „Берлин Александерплац“ на Бурхан Курбани, филмовата версия на пиесата „Бащата“, режисирана от самия Флориан Зелер с участието на звездния тандем Антъни Хопкинс и Оливия Коулман, прелестният романс „Една русалка в Париж“, в който блестят Никола Дювошел, Мерилин Лима и Роси де Палма. Ценителите на философската проза ще харесат филмовия прочит на романа „Нарцис и Голдмунд“ от Херман Хесе, безспорен шедьовър на модерната европейска класика. Любителите на напрегнатия трилър могат да включат в графика си филма „Заливът на тишината“ с Олга Куриленко и Клаес Банг, който ще бъде излъчен на 25 октомври. А „Крадецът на дните“ на режисьора Гуидо Ломбарди е за почитателите на съвременното италианско кино. Жителите и гостите на Велико Търново ще се насладят и на модерна филмова версия на класическата приказка за Пинокио с носителя на „Оскар“ Роберто Бенини в главната роля, както и на искрящата криминална комедия „Кръстницата“ с френската киноикона Изабел Юпер. Организаторите препоръчват и социално ангажираната лента „Минамата“ с Джони Деп в ролята на фотограф, който осветлява екологично бедствие със смразяващи последици.

На 5 ноември ще бъде излъчена емоционално наситената семейна история „Връзки“ на режисьора Даниеле Лукети, спрягана като европейска версия на „Брачна история“. Адаптацията на едноименния роман на известния италиански писател Доменико Старноне откри тазгодишното издание на кинофестивала във Венеция. В програмата е и новият филм на прочутия френски режисьор Франсоа Озон, който остава верен на умението си да провокира публиката. „Лято 85“ е вълнуваща младежка драма, проследяваща историята на едно съзряване. Прожекцията във Велико Търново е на 1 ноември, неделя, и ще бъде съпроводена със среща и представяне на филма с участието на Николай Йорданов.

Ценителите на документалния жанр ще могат да видят филма „Мълчание с достойнство“ на режисьорката Адела Пеева, посветен на знаковия творчески тандем Ирина Акташева и Христо Писков. Прожекцията е на 4 ноември.

Всички прожекции и съпътстващи събития на живо ще се състоят при строго съблюдаване на здравните мерки. Билети се продават на касата на CineLand Искра един час преди прожекцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!