ОбразованиеСвищов

На 21.10.2020 г. в актовата зала на СУ “Димитър Благоев” се проведе кръгла маса на тема „Взаимодействитето библиотека-училище: възможности и предизвикателства”

Събитието се проведе във връзка с изпъление на проект по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Библиотеките като образователна среда”. Гости на срещата бяха Росен Маринов – Директор дирекция „Култура и културно наследство”, Таня Ликова – Главен експерт „Култура”, Елена Ангелова – Главен библиотекар Градска библиотека – Свищов, Веселина Спасова – библиотекар Библиотека при ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856 и Ивелина Иванова – Директор Исторически музей – гр. Свищов.

Училищната библиотека играе важна роля в училищния живот и цели задоволяването на учебните и научни потребности на учениците и преподавателите. Тя разполага с просторна обща заемна и читалня, книгохранилище. Книжният фонд към настоящия момент е 19 433 тома, от които 1385 е литература на чужд език – руски, английски, немски и френски. Получават се и 11 бр. периодични издания.

С цел подпомагане на учебно-възпитателната работа фондът се обогатява непрекъснато чрез покупка, обмен и дарения. Чрез настоящия проект се закупиха 151 книги  и учебни помагала на стойност 1500 лв.

Нашата училищна библиотека отдавна не е само място за заемане на книги и учебна литература. Тя се утвърди като съвременен център за четене и информираност. Но използвайки само традиционните методи на работа, библиотеката губи част от своите читатели. Децата вече подобряват своята четивна и информационна компетентност чрез използване на нови технологии. Ученическата аудитория вече трайно е изградила навици за търсене в глобалната мрежа, виртуалното простванство е предпочитано при търсене на актуална, селектирана и кратка информация.

Чрез проекта по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Библиотеките като образователна среда” ще бъде създаден „кът за четене” със STEM оборудване на стойност 2500 лв.

STEM комплектът ще включва:

  • Процесорен модул с интегрирани цифрови сензори /за измерване на налягане на въздуха, температурата на околната среда, ток, разстояние, движение, външна температура, GPS, светлина, рН, относителна влажност. Софтуер за визуализиране и анализ на измерванията /на български език/. Покриващи теми от учебни направления 1-12 клас.
  • 21.5 ” Екран за визуализация
  • Компютърна конфигурация
  • Интерактивен специализиран софтуер mozaBook & LabCam

Целта на този кът е да предразположи учениците, както към изграждане на трайни навици за четене, така и към работа в екип за търсене, извличане и анализиране на информация от различни източници. В къта освен STEM оборудването ще има и научна литература под формата на лабораторни комплекти за експерименти. По този начин учители и ученици по-добре ще визуализират и представят концепции, които се изучават в областта на природните науки.

 

Общата стойност на проекта е 5 800 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *