Горещи новиниОбразование

Учители и експерти дискутираха социалните политики и диалог в сферата на образованието

 

УЧИТЕЛИ И ОБРАЗОВАТЕЛНИ ЕКСПЕРТИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА СЕ СЪБРАХА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЗА ДА ДИСКУТИРАТ социалния диалог и социалните политики в сферата на предучилищното и училищното образование. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, президентът на КНСБ Пламен Димитров и председателят на Съюза на българските учители Янка Такева също се включиха в срещата.
„Тази конференцията е поредното събитие, което акцентира върху българския учител, върху професията и достойното място, което тя вече заема в обществото. Диалогът между институциите е важен, за да бъдат условията за педагозите все по-добри, а системата да се развива“, каза при откриването на дискусията кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов. И допълни, че вече четири години образованието е приоритет на държавата, благодарение на което учителите получават онова обществено уважение, което заслужават.
Увеличения на заплатите на учителите и на непедагогическия персонал, както и на стандартите в сферата, са заложени в образователния бюджет за 2021 г., което е пример за резултатно партньорство и диалог между всички страни в сферата, каза Янка Такева по време на срещата. Тя припомни и това, че в последните месеци, белязани от коронавируса, България се е справила най-добре с дистанционното обучение и това е оценка на Европейския комитет по образование. Затова заслужено учителите, заедно с лекарите са носители на голямата награда „Достойните българи“ на в. „24 часа“.
По време на форума Янка Такева награди Даниел Панов с грамота и медал за доброто партньорство между СБУ и Община Велико Търново. А кметът прие отличието с думите, че във Велико Търново просветата винаги ще бъде приоритетна сфера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *