Демонстрации на оръжия и огнено шоу за 835 г. от въстанието на Асен и Петър

ДЕМОНСТРАЦИИ НА СРЕДНОВЕКОВНО ВЪОРЪЖЕНИЕ И БОЙНИ ТЕХНИКИ, ОГНЕНО ШОУ И ТЕАТРАЛНИЯ СПЕКТАКЪЛ „АСЕНЕВЦИ“ НАБЛЮДАВАХА ТЪРНОВЦИ В СЪБОТА ВЕЧЕРТА. По този начин Велико Търново отбеляза 835 г. от въстанието на братята Петър и Асен през 1185 г., с което започва и възобновяването на българската държава. Сред зрителите беше и кметът на общината инж. Даниел Панов.

Групите за исторически възстановки „Търновци“, „Чигот“ от Варна и шуменският клон на „Традиция“ участваха във възстановките, които бяха съпътствани от изпълнение на средновековна музика от група „Ериней“. Кулминацията във вечерта беше огненият спектакъл на група „Палячи“.

Веднага след това на сцената в подножието на Царевец великотърновските актьори представиха историческия си спектакъл „Асеневци“.

Денят завърши с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

През трите дни – от 24 до 26 октомври, Самоводската чаршия отново събра занаятчии и селскостопански производители. Те се включиха в изложението „Златна благодатна есен“ и представиха своя продукция и ръчно изработени сувенири, бижута, дрехи.

Днес програмата продължава със Света литургия по случай Димитровден в църквата „Успение Богородично“ и литийното шествие Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи благодарствен молебен. Празнични слова ще произнесат кметът на община Велико Търново и председателят на Строителната камара в старата столица.

Програмата за годишнината от въстанието на Петър и Асен и Димитровден се реализира със съдействието на Регионалния исторически музей, сдружение „Търновци“, МДТ „Константин Кисимов“ и Строителна камара във Велико Търново.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *