Нови огнища на коронавирус в областта. Инфекцията проникна в социални институции, финансови структури и Военния университет

COVID-19 уби 87-годишен мъж, жертвите в региона вече са 14, преустановяват плановите операции

КОРОНАВИРУСЪТ ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА ВСЕ ПО-МАЩАБНО В ОБЛАСТТА, КАТО ЗА УИКЕНДА СА ЗАСЕЧЕНИ ОБЩО 63 СЛУЧАЯ. Заразата се промъкна в още две социални звена, финансово учреждение и Националния военен университет „Васил Левски“. Здравните власти в региона работят по десетки епидемиологични проучвания с цел пресичане на инфекцията чрез карантиниране на контактни и болни лица. Някои от лечебните заведения са на прага на капацитета си, а в други за пръв път са приети толкова много пациенти с положителни проби. Общо 600 са диагностицираните до момента, а заболеваемостта в областта се движи в интервал от 20 до 60 заболели на 100 000 души. Тази честота отнася региона в графата населени места, при които се преустановява плановата оперативна дейност със заповед на здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов.

Сред големите огнища, които бяха засечени в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново, попадат Преходното жилище за възрастни хора с умствена изостаналост „Надежда“ и Домът за хора за пълнолетни с умствена изостаналост в Церова кория, които делят една сграда. Положителна проба в двете социални структури са дали 21 души. От тях шестима са от персонала, а останалите – от потребителите. Един от домуващите е в по-тежко състояние и се наложило да бъде приет за лечение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

С цел превенция и ограничаване на разпространението на заразата до управителя на Преходното жилище и Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост е издадено предписание за извършване на почистване и четирикратна дезинфекция на всички повърхности и помещения в сградата. ЗАБОЛЕЛИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ ПЪК СА ИЗОЛИРАНИ ОТ ЗДРАВИТЕ И СА НАСТАНЕНИ НА ОТДЕЛЕН ЕТАЖ. Определени са специалисти, които да се грижат за тях, без да имат контакт с останалите лица в институциите.

Второто по големина огнище на болестта от последните дни е това в Националния военен университет „Васил Левски“. Инфектирани са 10 курсанти, които преди седмица са били контактни със заразено лице извън територията на вуза. Далите положителна проба са в добро здравословно състояние, нямат симптоми и са изолирани в медицинския пункт на НВУ. Общо 37 курсанти са под карантина. За момента не се налага промяна в учебния процес.

Третото огнище пък е засечено във финансова институция в старата столица. В него са установени четирима заболели. По непотвърдена информация става въпрос за банков клон.

37 НОСИТЕЛИ НА ЗАРАЗАТА СА НАСТАНЕНИ ЗА СТАЦИОНАРНО ЛЕЧЕНИЕ. Те са разпределени между МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, МБАЛ „Св. Иван Рилски“, МБАЛ „Павликени“ и МБАЛ „Димитър Павлович“ – Свищов. 77 са общо леглата за терапия на заболели с неусложнено, а едва 6 за инфектирани в тежко състояние.

За първи път в общинската болница в Свищов са настанени 7 пациенти. По данни на местния кризисен щаб хоспитализираните са стабилни и няма проблем с осигуряването на кадри. В специализираното звено е нает инфекционист.

„Борба“ научи, че заради пълен капацитет болни от COVID-19 от Омуртаг са търсили свободни места за лечение в горнооряховската болница.

В домашни условия се лекуват 177 души, а оздравелите са 372. Броят на починалите се увеличи в петък. Инфекцията е отнела живота на 87-годишен мъж с придружаващи заболявания – диабет, хронична бъбречна и онкологична болест. Жертвите на коронавируса в областта станаха общо 14.

От РЗИ продължават да провеждат проверки за спазването на противоепидемичните мерки. Над 10 000 лв. е размерът на наложените глоби заради неносене на предпазни маски.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *