1650 четения

Д-р Маргарита Ковачева – „Лекар на 2020 г.” в областта: „Въпреки че съм пенсионирана, ще продължавам да работя, докато мога“

Д-Р МАРГАРИТА КОВАЧЕВА Е ПОЗНАТА НА ВСИЧКИ, ИМАЛИ БЛАГОСЛОВИЯТА ДА СТАНАТ РОДИТЕЛИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ЧЕТИРИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ В СТАРАТА СТОЛИЦА, А ДОРИ И В СЪСЕДНИ ОБЩИНИ. Тя е лекувала хиляди деца, посветила е живота си на здравето на най-малките и помогнала на десетки свои колеги да усвоят тънкостите на педиатрията. Заради неуморния си труд и професионализъм тази година РК на БЛС във Велико Търново я удостои с голямата награда „Лекар на 2020 година“.

Д-р Ковачева е завършила средно образование в Сливен, а медицина – в София. Спомня си кристално ясно своя първи работен ден в далечната 1976 г. на 27 април. Макар да се чувствала теоретично подготвена, изпитвала страх и притеснение от работата в реални условия. Осъзнавала огромната отговорност, свързана с факта, че на нея семействата поверяват най-ценното – децата си. Носела със себе си известно време тефтер със записки, докато се почувства готова да заявява гласно диагнозите.

„Педиатрията се промени ужасно много за всичките тези години. Нормално е, защото науката не спира да се развива. Преди разчитахме на далеч по-малко способи за диагностициране, а сега има много прецизни съвременни методики. Непроменено остава това, че при децата винаги се изисква бърза реакция“, сподели д-р Ковачева.

Връщайки назад лентата, си спомня за много незабравими случаи, при които е успяла да върне от онзи свят малчугани. Обикновено са свързани с отравяния, когато не се знае какъв е причинителят, поглъщане на дребни предмети, засядащи в дихателните пътища, диабетно болни деца, при които захарната болест протича драматично.

НОСИ Й ВЪТРЕШНО УДОВЛЕТВОРЕНИЕ, КОГАТО ДЕЦА, КОИТО Е ЛЕКУВАЛА, СЛЕД ВРЕМЕ ДОВЕДАТ ПРИ НЕЯ НАСЛЕДНИЦИТЕ СИ И ДОРИ ВНУЧЕТАТА. Това е показателно за изграденото доверие, без което лечебно-диагностичният процес би бил обречен.

Д-р Ковачева прави равносметка, че днешните деца не боледуват повече, но пък заболяванията протичат по-тежко.

„Имунитетът на съвременните деца е намален до известна степен, защото повече са ограничени от много фактори. Те прекарват цялото си време пред телевизорите, компютрите и телефоните, липсата на въздух и свободна игра им се отразява негативно. Същото важи и за другата крайност – прекалената стерилизация. Имунитетът трябва да има тренинг, тъй като страшните заболявания настъпват, когато организмът не може да се справи с инфекцията“, пояси обявената за „Лекар на годината”.

Допълни, че благодарение на развитието на фармакологията са достъпни много препарати за стимулация на имунната система и майките се доверяват на тези субстанции. Разширението на имунизационния календар пък е преустановил тежките пневмонии, които имат фатален край.

Д-Р КОВАЧЕВА ИМА 44 ГОДИНИ И 6 МЕСЕЦА ОПИТ И МАКАР ДА Е ПЕНСИОНИРАНА, Е ДАЛЕЧ ОТ ИДЕЯТА ДА СИ ОСТАНЕ ВКЪЩИ.

„Не мога да си представя да сложа край на кариерата си и да спра да давам дежурства, да преглеждам и лекувам. На мен ежедневието ми е да бъда в търновската болница. Моля се колкото може по-дълго да работя и съм щастлива, че имам млади колеги – те са достойна смяна“, допълва педиатърката.

Тя сподели, че не е очаквала да я изберат за „Лекар на годината”, и приема наградата като признание и висока оценка на труда й.

„Моята племенница д-р Ченкова е завеждаща инфекциозно отделение в Сливен. Тя взе същата награда там. В семейството ми има доста медицински лица и те настояха да се откажа вече от професията заради пандемията, но аз съм лекар не само по диплома, но и по призвание, затова, докато съм в кондиция, ще лекувам“, заяви д-р Ковачева.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

Един коментар за “Д-р Маргарита Ковачева – „Лекар на 2020 г.” в областта: „Въпреки че съм пенсионирана, ще продължавам да работя, докато мога“

  • 26.10.2020 в 18:29
    Permalink

    Честита награда! Да си жива и здрава още дълги години и да лекуваш и правнуци! Горд съм с теб, пази се и наздраве!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!