Нашенец стана „Изобретател на 2020 година” в САЩ

Д-р Борислав Чакъров от село Караисен създал уникална система за икономично добиване на нефт и газ

 

ОГРОМЕН УСПЕХ ПОСТИГНА В СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ 69-ГОДИШНИЯТ Д-Р БОРИСЛАВ ЧАКЪРОВ ОТ ПАВЛИКЕНСКОТО СЕЛО КАРАИСЕН. Той бе награден от губернатора на Тексас Грег Абът с приза „Изобретател на 2020 г.”, а кметът на Хюстън Силвестър Търнър му връчи грамота по този повод. Признанието за креативния нашенец идва, след като участвал в създаването на технология, позволяваща по-прецизно и икономично извличане на нефт и газ от земните недра или дъното на водни басейни. Д-р Чакъров е категоричен, че изживява американската мечта, и е убеден, че способните и упорити хора могат да постигнат всичко, което си поставят като цел.

Борислав Чакъров е роден през 1951 година в Караисен. Завършил със златен медал Техникума по сондиране и нефтодобив в Долни Дъбник, а след като се уволнил от казармата, следвал в тогавашния Минно-геоложки институт „Св. Иван Рилски“ в София. Дипломирал се успешно и бил нает като инженер в научно-изследователския сектор на вуза. След известно време бил повишен в научен сътрудник и стигнал до позиция главен асистент.

„Не бях партиен член и се знаеше, че доцент е максимумът в кариерата ми. По онова време успях да получа 13 български авторски свидетелства и награда от научно-техническите съюзи на България за почетен изобретател. Имах шанса да видя от първо лице историята на страната ни в края на 1989 г. Започна подготовката за изборите и станах координатор на застъпниците на Едвин Сугарев. Превеждах документи на един американски сондьор и му помагах в координирането на дейностите. На тръгване в САЩ той ме покани да го последвам“, разказва Чакъров.

ТАКА НА 18 ДЕКЕМВРИ 1990 Г. СЕ ОЗОВАЛ В СТРАНАТА НА НЕОГРАНИЧЕНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ С ШЕСТМЕСЕЧНА ВИЗА. Подобно приключение за онези времена било огромен риск за бъдещето, тъй като нямал шанс да се върне обратно.

„Изгорих всички мостове след себе си. Бях поискал една година неплатен отпуск в България, но ми отказаха. Бях син, а властта държаха червените в института“, спомня си той.

Изпратил резюметата си на пет компании в САЩ, а една от тях Lafayette – Louisiana The Bob Fournet Co. му предложила работа. Дали му задача да проектира система за измерване на време за сондиране, тъй като това бил последен писък в модата в бранша тогава. Започнал дейността си на 15 февруари 1991 г. с ниска заплата, тъй като трябвало да се докаже като можещ и способен. Уговорката била да вземе полагащите му се пари, когато изобретената система генерира приходи. Две години по-късно успехът го застигнал и му изплатили обещаните средства. С парите си купил първата къща в Луизиана.

„За системата направих пет патента и всъщност тя беше една от първите в бизнеса. След това фирмата ни бе купена от канадската компания Computalog и заминах за една година в Едмънт и Калгари за трансфер на технологията. Настояваха да остана там, но Канада е като източна Германия спрямо Америка и напуснах. Присъединих се към екипа на Western Atlas в Хюстън, Тексас. Baker Hughes я купи през 2008 г., а след това се преместих в Smith – Schlumberger до 2012 г.”, разказва Чакъров.

ТАКА ПРЕДИ 8 ГОДИНИ СЪС СВОЙ ПОЗНАТ ОТ КИТАЙ РЕШИЛИ, ЧЕ ЩЕ ЗАБОГАТЕЯТ, РАБОТЕЙКИ НЕ ЗА ДРУГ, А ЗА СЕБЕ СИ. Азиатският му колега е експерт в измерванията, а Борислав – в системния и машинен дизайн.

Успели да създадат две изобретения, към които големите компании в сектора проявяват голям интерес. За едното от тях е и наградата, с която бил удостоен наскоро нашенецът.

„Изобретението е Modular Azimuthal Resistivity. Един сондаж за нефт или газ струва от 10 до 100 млн. долара. За да се изплати, той трябва да се прокара в оптимална позиция в пласта, който съдържа горивото. Оптималното положение е да следва горната част на пласта, около метър под горния пласт. По този начин нефтът или газът ще бъдат извлечени. Ако обаче сондажът е прокаран по долната част на нефтения пласт, ще се добие по-малко количество, защото ще навлезе вода. Нашата технология по много евтин начин позволява в реално време сондажът да се прокарва на зададено разстояние от горнището. Ние замерваме и виждаме какво е разстоянието от горната граница на пласта и го изпращаме до системата по време на сондирането. Системата по пулсации на налягането го предава на повърхността, където се декодира, сондира и правят корекции, за да държи сондажа в оптимално положение“, уточни 69-годишният мъж.

БОРИСЛАВ ЧАКЪРОВ СПОДЕЛЯ, ЧЕ ДО МОМЕНТА ЗА КОМПАНИИТЕ, В КОИТО Е РАБОТИЛ, Е ПОЛУЧИЛ 29 ПАТЕНТА ЗА 5 ТЕХНОЛОГИИ. За една от тях пък е получил награда от президента на САЩ Барак Обама през 2010 г. През 2019 г. пък бил поканен да изнесе лекция в американското патентно министерство.

Грандиозните успехи на нашенеца не са замъглили българското му самосъзнание и макар да е на хиляди километри от родината, носи духа на татковината в себе си. Превърнал е офиса си в своеобразен български музей, в който може да се видят копия на находки от най-известните златни съкровища, намерени по нашите географски ширини, герба на България, икони, книги и т.н.

„Всеки път, като се връщам в България, се събираме с приятели в Караисен. След това отсядам в хотел във Велико Търново, в стая с изглед към Царевец. Водя си записки от преживяванията в САЩ и България и когато се пенсионирам, ще издам книга“, допълва Чакъров.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *