129 четения

Откриха паметна плоча на подпоручик Александър Панайотов

ПАМЕТНА ПЛОЧА НА ПОДПОРУЧИК АЛЕКСАНДЪР ПАНАЙОТОВ БЕШЕ ОТКРИТА В ПЕТЪК ВЕЧЕРТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Паметният знак е поставен на едноименната улица в града до пазара по идея на ВМПР – Велико Търново. По този начин войводите отбелязаха и 127 г. от учредяването на организацията си.

„Подпоручик Панайотов е роден във Велико Търново. Бил е военен инструктор и войвода в Илинденското въстание, загинал на брега на Преспанското езеро в защита на местното българско население. Вече е факт и паметната плоча в негова чест с кратка информация кой е бил този наш виден великотърновец. Както калоферци се гордеят с Ботев, както сливенци и старозагорци се гордеят със своите войводи, така и великотърновци да знаят и да се гордеят, че са имали най-големия войвода в борбата за обединение и освобождение на всички българи“, каза председателят на общинската структура на ВМРО-БНД Евгени Коев.

Събитието се проведе по повод 127-годишнината от учредяването на първия таен комитет в Македония. Шестимата апостоли, сложили началото на организацията в Българската солунска гимназия, са лекар и няколко учители. По подобие на тайните комитети на Левски, само за няколко години те изграждат тайна организационна мрежа от комитети, която, макар и започнала в Македония, се разпространява във всички български земи, останали извън границите на свободна България, в европейските вилаети на Османската империя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!