Първокласници в Павликени откриха ДНК-то на банан

ДНК-ТО НА БАНАН ОТДЕЛИХА И НАБЛЮДАВАХА ПЪРВОКЛАСНИЦИ ОТ ПАВЛИКЕНИ. Те са част от участниците в интерактивен проект за повишаване на интереса към науката, който се осъществява в пет училища в общината.

Чрез интерактивни и забавни експерименти деца от първи до четвърти клас научават основни физични, химични и биологични принципи, какво е науката и как се правят опити. Така се подсилва и стимулира тяхното любопитство към кариера в научната сфера. Проектът се състои от увлекателни дейности – презентации с експерименти на живо в училищата, предоставянето на научен комплект, с който децата могат да направят три експеримента вкъщи, както и създаването на поредица онлайн видеа с опити, които учениците могат впоследствие да тестват. Изцяло е финансиран от Посолството на САЩ в България.

Обхванати са ученици от пет училища в община Павликени – СУ „Бачо Киро“ и ОУ „Св. Климент Охридски” в Павликени, ОУ „Бачо Киро” в Бяла черква, ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Батак и ОУ „Филип Тотю” във Върбовка.

В опита „ДНК на банан“ децата могат физически да наблюдават ДНК-то на банан и научават биологични концепции, като растителна клетка, нейната структура и ДНК-то като основна биологична единица. Другият опит, който се представя пред децата, е свързан с физиката – „Цветна кула“ от течности с намаляваща плътност. Експериментът е атрактивен и забавен начин да се научат фундаментални физични концепции, като плътност и принципът на Архимед.

Двете водещи личности в проекта са председателят на сдружението Луис Ломели и водещият на експериментите Георги Иванов. Луис има повече от 15 г. опит в образованието и младежкото развитие из целия свят. Като доброволец в Корпуса на мира за две години и половина в България той развива страст към воденето на проекти, които целят да вдъхновят деца и младежи към постигането на техния пълен потенциал и към оказването на позитивно въздействие върху тяхната общност.

Георги е ученик от 12 клас в Софийската математическа гимназия с няколкогодишен опит по международни състезания, образователни дейности и панаири в областта на науката.

В края на презентациите всеки ученик получава научен комплект, който може да бъде отнесен у дома, с пълни инструкции за изпълнението на експериментите вътре в него. Това ще създаде прекрасна възможност за участието на родителите в учебното развитие на своето дете. Всеки ученик ще разполага с материалите за изпълнението на три различни експеримента вкъщи, създадени от Георги Иванов.

Сред домашните опити е и релевантният в днешно време биологичен опит за наблюдаване на „Колонии от бактерии“. С предварително подготвени хранителни блюда на петри децата могат да изследват колко бактерии се „крият“ по различни повърхности. Методът е основна практика в микробиологията и предоставя действителен досег с бъдещата работа на учения. Показателен е за принципи на хигиена и стерилност, релевантни в съвременния контекст на COVID-19.

В другите два домашни експеримента децата ще научат какво е „верижна реакция“ при създаването на „еластична“ верига от пръчици и ще видят „Хроматография на бонбони“ и свойствата на цветовете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *