Водещи новиниОбразование

Ревю с тоалети от четири етноса представиха момичета от Гимназията по моден дизайн

ТРАДИЦИОННИ ОБЛЕКЛА НА ЧЕТИРИ ЕТНОСА ПОКАЗАХА В РЕВЮ ВЪЗПИТАНИЦИ НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО МОДЕН ДИЗАЙН ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Всички тоалети са проектирани и изработени от учениците и са част от проекта „Единни в многообразието. Иновативни действия за интеркултурно образование“, по който гимназията работи през последните месеци.

Шест момичета преминаха по червения килим в двора на хана „Хаджи Николи“ и представиха пред своите съученици и гости традиционни български, турски, ромски и украински костюми.

„За да проектираме и ушием носиите, изучавахме традициите в модата на тези четири етноса. Събирахме информация в интернет, но най-интересни бяха разказите и подробностите, които ни дадоха нашите майки и баби“, разказва Виолета Ганчева, която беше облечена в една от двете български носии. Тийнейджърката обяснява още, че тя и нейните съученици, работили по проекта, са проучвали празниците и обичаите на етносите във Великотърновския край, опознавали са обекти, които са свързани с бита, поминъка и духовния живот на различните етноси.

„Облеклото е белег за идентичност, затова и се постарахме да научим повече за шевиците, бродериите, дантелите, десените в облеклото. И така разбрахме, че бродерията не е само български патент, бродерия украсява и украинските ризи“, казва и София Третяковска, която е участвала в изработването на украинските тоалети и по време на ревюто представи единия от тях. Момичетата допълват и това, че са се постарали да проучат и прическите, грима и аксесоарите, за да се доближат максимално до традициите на четирите етноса.

„В носиите на етносите, които проучвахме, има много еднакви цветове. Двата цвята, които най-често се повтарят, са червеният и белият. Затова и когато подготвяхме проектите, решихме да направим костюмите в тези два цвята. Така постигнахме и ефекта на цялостна колекция. Разбира се, има и още цветове, защото носиите навсякъде са пъстри, но основните цветове са червено и бяло“, включва се в представянето на колекцията и Виктория Иванова, която е работила върху ромския тоалет.

Турска беше шестата носия, проектирана и представена от Микаела-Хюля Бакалова. Тийнейджърката беше облечена в костюм, какъвто носят момичетата по време на празника „Къна“. „Това е нещо като моминско парти. Тогава са рисували с къна ръцете на момичето, естествено на ритуала присъстват само приятелки на булката. И те къносват ръцете си и едновременно с това пеят тъжни песни, защото в тази вечер се прощават с девойката, която ще мине под венчилото“, разказва Микаела-Хюля и уточнява, че красивият й тоалет завършва с автентична кърпа за глава. Кърпата е била на майка й, която дълги години грижливо я е пазила.

98 ученици, които са представители на четирите етноса, са участвали в дейностите по проекта. По него вече са разработени пет нови програми за интеркултурно образование – „Моден дизайн“, „Екология и здраве“, „Музика“, „Географски маршрути“ и „Физическо възпитание и спорт“. Програмите са дело на учители от гимназията. Координатор на проекта е преподавателката в гимназията Камелия Джанабетска, а инж. Марияна Иванова напътства бъдещите дизайнери в проектирането и изработването на моделите.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *