3,2 млн. лв. дават за борбата със снега в община В. Търново, до 2 ч. от валежа главните улици трябва да са чисти

„Пътни строежи ВТ“ ще се грижат за проходимостта на общинските пътища в малките населени места, а „Нелсен чистота“ – в областния център

 

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО НАЛАГА НОВИ СТАНДАРТИ В СНЕГОПОЧИСТВАНЕТО, А УСЛУГАТА Е ПОВЕРЕНА НА ДВЕ ФИРМИ. 3,2 млн. лв. с ДДС са отделени тази година за зимна поддръжка на 323 км улици и общински пътища на територията на цялото великотърновско кметство. За това вече е направена и обществена поръчка, като компанията „Пътни строежи ВТ“ поема малките населени места, докато „Нелсен чистота“ ще се грижи само за улиците в общинския център. Само на територията на старата столица има 114,6 км улична мрежа. 209 километра пък е общата дължина на четвъртокласните пътища в цялата община, за които също плаща местният бюджет. По закон третокласната, второкласната и първокласната пътна мрежа се обслужва от държавата чрез Агенция „Пътна инфраструктура“. 1,1 млн. е бюджетът за отсечките по селата, а останалото ще се изхарчи за градските улици. Премахват се и т. нар. „пасивни дежурства“, за които досега се плащаше допълнително. От този зимен сезон ще се дават пари само за свършена работа.

ДВА ЧАСА ОТ ВАЛЕЖА ГЛАВНИТЕ УЛИЦИ ТРЯБВА ДА СА ЧИСТИ. Става дума за близо 50 км отсечки, които поемат трафик от над 4 хил. МПС-та дневно. 22 км второстепенни улици пък трябва да са чисти 12 часа от първия сняг, а останалите – до денонощие, сочат параметрите по графика, който е утвърден от кмета Даниел Панов и Великотърновския общински съвет.

Девет снегорина, седем пясъкоразпръсквача, две фадроми за събиране на снега и три 20-тонни самосвала има налични за почистването на старата столица. За малките населени места е определен бюджет между 3 и 6 хил. лв. без ДДС за целия зимен период.

85 РАБОТНИЦИ, ЧЕТИРИ РЪЧНИ РОТОРНИ СНЕГОРИНА И ДВЕ МАЛКИ БАГЕРЧЕТА ПЪК СА ПРЕДВИДЕНИ ЗА ТРОТОАРИ И ОБЩЕСТВЕНИ ПЛОЩИ, включително парковете. Дали зимата ще ни изненада и доколко ще е ефективна борбата със снега, независимо от солидния бюджет, времето ще покаже. Факт е обаче, че през последните години великотърновската община и фирмите изпълнители успяват да се справят. За неизпълнение на договора са предвидени доста крупни санкции, а комисия ще преценява качеството на работата по договорите с двете дружества.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *