6 лесни начина да се справите с мазната коса

Омазняването на косата е сериозен проблем, с който основно дамите се борят, но за съжаление често безуспешно. Причините за този неприятен козметичен дефект могат да бъдат най-различни, но ние ще се съсредоточим върху няколко лесни начина, с които да помогнем на косата да не се омазнява и да имаме прекрасна и чиста грива дълго време.
 

Сменете шампоана
Първото, което да направите, е смяна на шампоана. Не използвайте хидратиращи шампоани и формули със сулфати. Изберете щадящи продукти, опитайте бебешки или детски шампоани, ако трудно се ориентирате в океана от варианти.

Вземете си пречистващ шампоан. Той ще ви помогне да „научите“ скалпа си да отделя по-малко себум, като в същото време го почисти в дълбочина. Използвайте го през две измивания и винаги нанасяйте 2 пъти – първия за премахване на натрупани мръсотия и продукти, втория – за почистване на скалпа.

Създайте нов режим на миене
Твърде честото миене само влошава състоянието на омазняващата се коса. Затова трябва да промените режима на измиване. Започнете с миене през ден в продължение на месец-два. След това: измиване през два дни и така, докато разредите измиванията до 1-2 на седмица.

Вземете си сух шампоан
Сухият шампоан е приятел на мазната коса. С негова помощ ще миете косата си по-рядко. Тайната на сухия шампоан е след нанасяне, да изчакате около 5 минути и чак тогава да срешете косата.

Използвайте по-малко продукти за коса
Мазната коса изисква по-малко стилизиращи продукти. Наблегнете на онези, без които не можете. Не пропускайте маската /балсама за коса след измиване, защото те се грижат за здравето на косъма. Използвайте продукти с изплакване. Намалете използването или изцяло изключете стилизиращите продукти от разкрасителните си ритуали за поне месец. Наблюдавайте косата и скалпа и ако забележите подобрение, значи това е промяната, от която се нуждаете.

Променете храненето си
Човек е това, което яде. Затова не е изненада, че има връзка между омазняващата се коса и диетата. Проучвания показват, че хората, чийто хранителен режим е богат на млечни продукти, въглехидрати и вредни мазнини, имат коса, която се омазнява по-бързо.

Опитайте с природни средства
Има различни природни средства за красота, които ще ви помогнат да контролирате омазняването. Едното е да смесите 1/2 ч.ч. ябълков оцет с  2 ч.ч. вода и с тази смес да направите последното изплакване на скалпа и косата. 

Друг вариант е да запарите 3 пакетчета черен чай в 3 ч.ч. вода и след охлаждане на изплакнете косата и скалпа.

Източник: марица.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *