COVID-19: Вече не е нужно да правите това, за да се предпазите

Все още сред хората има известно объркване накъде да насочат усилията си, за да не се заразят

През месеците от началото на пандемията от COVID-19, насоките за предотвратяване на заразяването със смъртоносния вирус продължават да се променят с развитието на изследванията за него.

Все още обаче сред хората има известно объркване накъде точно да насочат усилията си. Отговор на това даде д-р Антъни Фаучи, водещият експерт по инфекциозни болести в САЩ, който разкри

накъде трябва да насочим енергията си, за да се предпазим.

 

Има едно нещо, което според д-р Фаучи спокойно можем да спрем да правим. „Знаем, че този вирус се разпространява предимно от дихателните пътища или чрез капчици, които са достатъчно големи, за да стигнат до носа, очите или устата ни. Знаем и за аерозолите, но за тях все още не знаем колко голяма роля играят при заразяването”, обяснява той.

Основния начин на разпространение на вируса е от човек на човек, но експертът не отрича възможността да се заразим и от допир. „Знаем, че вирусът може да живее върху повърхности”, каза д-р Фаучи, но подчерта, че

макар да можем да се заразим чрез допир, вероятността за това е изключително малка.

 

Ето защо, когато става въпрос за мерки, които да ни помогнат да се предпазим от заразяване с коронавирус, той не набляга на дезинфекцирането на предмети. „Мисля, че трябва да прекарваме по-малко време в това да бършем пазарската чанта след покупки и да се концентрираме върху честото миене на ръцете”, категоричен е той.

 

Ето какво прави лично той:

„Когато се прибера с покупки или храна за вкъщи, вместо да се притеснявам за пазарската чанта и да я бърша, изваждам нещата от нея и след това просто измивам добре ръцете си. Това е, което трябва да направите”.

В заключение д-р Фаучи е категоричен, че не трябва да се притесняваме да бършем всяка повърхност, която докосваме, а просто да мием често и старателно ръцете си и естествено да носим маска.

Източник: вести.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *