58 четения

Facebook пуска своя платформа за игри

Компанията се оплака, че Apple не допуска услугата до iOS

Facebook обяви, че пуска нова „облачна“ услуга за игри, но същевременно се оплака, че Apple не допуска предложението в мобилната си платформа iOS, съобщава CNBC. Facebook Gaming ще позволява на потребителите да играят на игрите си през различни устройства, като винаги продължават от същото място, до което са стигнали.

 

За целта потребителят трябва да използва браузър на компютър или да е инсталирал приложението на Facebook на Android устройство. „iOS няма да работи за сега. Защото Apple (въздишка)“, обяви Facebook Gaming в Twitter.

 

Услугата ще предлага безплатни игри, които ще тръгват в рамките на самата социална мрежа. Те ще се стриймват от центровете за данни на компанията и потребителите не трябва инсталират нищо. Нужна е само интернет връзка. Подобни услуги вече предлагат Google, Microsoft, Nvidia.

За разлика от тях обаче, игрите на Facebook за сега няма да са конзолни, а далеч по-семпли и подходящи за мобилни устройства. Подобни са предложенията и на Apple в нейната платформа Apple Arcade.

Изглежда това се оказва и повод за нов спор между двете компании, чийто отношения от извстно време са обтегнати. Това започна от 2018 г., когато изпълнителният директор на Apple критикува социалната мрежа, че не се е справила достатъчно добре със скандала с Cambridge Analytica.

 

Наскоро пък Facebook критикува Apple за поведението на компанията за нейния онлайн магазин за приложения. Именно това се оказва сега и проблем, тъй като Apple не смята, че новата услуга на Facebook отговаря на правилата на App Store. Едно от изискванията е, че всяка игра трябва да кандидатства отделно, а други приложения не могат да влизат в ролята на онлайн магазин или каталог, както се получава с Facebook Gaming.

Пред CNBC Apple коментира, че игрите могат да се предлагат през браузъра Safari. Компанията допълва, че работи и с Facebook, за да им помогне как да приведат услугите си в рамките на правилата.

Вицепрезидентът на Facebook Джейсън Рубин, който ръководи Facebook Gaming, обаче не прие коментара на Apple. В Twitter той отново критикува ИТ гиганта.

 

„Apple твърди, че ни предлага „полезна обратна връзка“. Да отговори на множеството ни заявки за одобрение с „това не отговваря на правилата“ е по-добре от радиомълчанието, което получавахме преди, но определено не е „полезна обратна връзка“, заяви Рубин.

Източник: вести.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!