Кой е най-критичният ден от седмицата?

Понеделник се счита за най-трудния ден от седмицата, но петък може да се състезава с него за тази титла, каза за радио „Спутник” Ирина Блиникова, старши изследовател в лабораторията по трудова психология към Психологическия факултет на Московския държавен университет.

Традиционно понеделник се смята за труден ден.

Всъщност това е началото на работната седмица, когато трябва да преминете от състояние на релаксация и почивка към работен режим. През този период често се правят грешки и неуспехи. От научна гледна точка, обаче, петъкът е не по-малко труден период. Тежестта на натрупаната умора започва да оказва натиск върху човека, въпреки че този в ден може да се допуснат по-малко грешки, подчерта Блиникова.

В допълнение към умората, до петък се натрупват и по-рано недовършени работи. Опитът да приключите всички изостанали дела наведнъж може да се превърне в сериозен проблем.

 

 

„Хората, които отлагат всичко за последния момент, изглежда като че ли ще имат време да направят всичко. Понякога дори успяват. Но губят прекомерно количество ресурси и са в състояние на повишено емоционално и оперативно напрежение. Това се заплаща – най-вече със здраве, както физическо, така и психическо“, предупреди Блиникова, пише novini.rozali.com.

Опитайтеи се да планирате времето си целесъобразно и да разпределите товара равномерно през дните от седмицата, тогава ще бъде по-лесно и определено ще се предпазите от „кошмарните петъци”, заключава психологът.

Източник: марица.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *