167 четения

Набират дарения за COVID отделението на свищовската болница

Само една медицинска сестра обгрижва инфектираните в общинския стационар

 

ЗАРАДИ УСЛОЖНЕНАТА ОБСТАНОВКА, ПРИЧИНЕНА ОТ КОРОНАВИРУСА, МБАЛ „ДИМИТЪР ПАВЛОВИЧ“ СЕ НУЖДАЕ ОТ ДАРЕНИЯ. Общинският кризисен щаб в Свищов обяви, че набира постелъчен инвентар – нови възглавници, одеяла, чаршафи и отоплителни уреди – тип духалки, за подготвяне на допълнителни стаи, които да са в готовност при необходимост от настаняване на пациенти с COVID в специализираното отделение.

Даренията се приемат всеки ден в административната сграда на Община Свищов, намираща се на ул. „Цанко Церковски“ N 2. Вече са постъпили десет комплекта чаршафи и завивки, а две фирми са заявили желание да подкрепят здравното заведение с още необходими артикули.

В медицинската структура, определена за лечение на инфектирани, засега са хоспитализирани седем пациенти при капацитет 15 места. Един от заболелите се е влошил, а екипите правят всичко възможно за стабилизирането му. В случай че състоянието на заразения продължи да се усложнява, има готовност да бъде транспортиран до друго лечебно заведение.

В COVID ОТДЕЛЕНИЕТО РАБОТИ САМО ЕДНА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА – ЛИДИЯ МАКЕДОНСКА. Тя е доброволка и преди две седмици бе отличена с медал „За граждански заслуги“ – I степен, и почетна грамота от кмета на Свищов Генчо Генчев за приноса й в борбата със заразата. 66-годишната жена е заявила готовност да остане на пост, колкото е необходимо.

„Не е лесно. Започвам в 5:00 часа работа. Пациентите имат много назначения, защото са със задух. Имат по два – три антибиотика, системи, урбазони. Малко се затруднява работата, идва рентгенов лаборант – трябва да му отвориш, идва лаборантка – трябва да й отвориш, но се свиква“, споделя сестра Македонска.

В специализираната структура работи и инфекционист, който назначава терапията на болните. Четирима лекари пък са заявили желание да дежурят в звеното, като това ще става на ротационен принцип, за да не се създадат трудности по поемането на смени в отделенията, където практикуват.

Освен в МБАЛ има готовност да бъдат приети заразени и в общежитията на Стопанската академия „Д. А. Ценов“. Отделени са 40 легла, в случай че инфекцията се разрасне и пациентите се увеличат.

Банковата сметка, по която могат да се правят дарения за борбата с COVID-19 в крайдунавския град, е:

МФ „Алеко Константинов“

IBAN: BG71 UNCR 7527 1047 8270 12

BIC: UNCR BGSF

Уникредит Булбанк

Основание на превода: Борба срещу COVID-19

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *