803 четения

Вдовица победи енергото за начислени 1770 лв. за ток

Вдовица от Велико Търново победи енергото в съдебно дело за неправилно начислена еленергия за три месеца на стойност 1770 лева на домашния й електромер. Това се случило след монтиране на ново измерително устройство в началото на тази година. Партидата се водела обаче на съпруга й, който бил починал преди четири години.

Фактурата с голямата сума М. Л. получила на 19 юни 2020 г., без да са й предоставени документи на какво основание е формулирана. Според документа ставало въпрос за преизчисляване на киловати еленергия през последните четири години. После жената наела адвокат и завела дело срещу „Електроразпределение Север“ АД. От заключението на вещото лице по изготвената съдебно-техническа експертиза се констатира, че електромерът е произведен през 2016 г. и е монтиран на абоната като нов при нанесени нулеви показания на дневна и нощна тарифа в протокола за монтаж. Според експерта нямало данни, които да показват направени изследвания относно натрупване на киловати в невидимите на дисплея регистри.

Според Великотърновския районен съд не се е установило по категоричен начин, че при монтажа на електромера той е бил с нулеви показания в скритите регистри, тъй като не са представени доказателства за това от електроразпределителното дружество. Заради това първата съдебна инстанция е приела, че вдовицата не дължи 1770 лв. за ток, и осъжда дружеството да й плати 427 лв. адвокатски хонорар.

Нели СУКОВА

Един коментар за “Вдовица победи енергото за начислени 1770 лв. за ток

  • 27.10.2020 в 16:54
    Permalink

    Важно е какво ще реши втората инстанция, енергото са много хитри и подмолни, също имат и нужните контакти в съда!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *