2935 четения

Гоним червената зона по инфектирани, заболеваемостта продължава да скача

Във време на постоянно миене на ръцете ни атакува и хепатит

 

97,60 НА 100 000 ДУШИ В ОБЛАСТТА СА ЗАБОЛЕЛИ ОТ КОРОНАВИРУС, ОТЧИТАТ ОТ РЕГИОНАЛНАТА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Данните стават все по-тревожни и сигнализират за безпрепятствено разпространение на заразата въпреки наложените противоепидемични мерки. Ден след като в региона бе регистриран рекорд по брой лабораторно потвърдени случаи за денонощие – 35, в сряда бе подобрен – 37 положителни проби за 24 часа. В същия темп на заразяване областта скоро ще се нареди сред зоните в червено оцветяване по заболеваемост.

Установеното огнище в банков клон във Велико Търново продължава да се разраства. Първоначално положителни проби там дадоха четирима служители на финансовата структура, а сега още петима техни колеги са прихванали инфекцията. Заразените са в добро общо състояние и засега не се налага да бъдат настанени за лечение в болнично заведение.

Инфекцията бе засечена в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ във Велико Търново. Двама възпитаници от школото са заразени, в резултат на което 18 ученици са поставени под задължителна 10-дневна карантина. Няма учители, при които да се е наложила тази мярка, тъй като педагозите не са осъществявали незащитен контакт с доказаните болни.

Единият от заразените ученици е от VII „в“ клас и е под домашно лечение, тъй като няма тежки симптоми. Всички контактни лица преминават към онлайн обучение до края на месеца.

Седем от новодиагностицираните имат епидемична връзка с други лабораторно потвърдени случаи в областта, а останалите двадесет и трима не са заболели след контакт с други потвърдени болни.

COVID-19 РАЗБОЛЯ ОЩЕ ЕДИН ЛЕКАР В РЕГИОНА. ПОЛОЖИТЕЛНА ПРОБА Е ДАЛ МЕДИК ОТ ДЕТСКО ОТДЕЛЕНИЕ НА СВИЩОВСКАТА БОЛНИЦА „Д-Р ДИМИТЪР ПАВЛОВИЧ“. Той е настанен за лечение в специализираното звено на стационара. В здравното заведение е предприет строг пропускателен режим и двукратна дневна дезинфекция. Създадена е организация, недопускаща смесването на потоците, чрез която се обособява един вход за влизащи и един изход за напускащите болницата.

Хоспитализираните пациенти с коронавирус в региона са 32-ма. Под домашно лечение са 229 души, карантинираните са 579. Битката с инфекцията са спечелили 398 души.

До момента в областта са диагностицирани общо 674 лица.

ПЕТИМА ПЪК СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ С ХЕПАТИТ В ОБЛАСТТА САМО ЗА ЕДНА СЕДМИЦА. Случаите са установени в периода 19 – 25 октомври, сочат данните на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Трима от заразените са с хепатит тип А и са жители на старопрестолната община. Останалите двама са от община Свищов и при тях става дума за неуточнен тип хепатит.

„Борба“ научи, че един от заболелите е настанен за лечение в Инфекциозното отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

Остава мистерия как точно се е разпространила заразата предвид завишената дезинфекция навсякъде в страната и областта и непрестанните призиви за често миене на ръцете.

Хепатитът е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с увреждане на черния дроб, поява на жълтеница и склонност към епидемично разпространение предимно през есенно-зимния сезон.

Здравните власти засякоха и пациент с вирусен енцефалит за отчетения период. Това състояние представлява възпаление на главния мозък и често води до трайно мозъчно увреждане и животозастрашаващи усложнения.

Регистрирани са също три случая на скарлатина и ентероколит.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *