1080 четения

Три пъти скочиха случаите на заразени с COVID-19 в областта

Регионът е с нов антирекорд по установени инфектирани за денонощие

 

ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ ПРЕМИНА ОТ ЖЪЛТА В ОРАНЖЕВА ЗОНА НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID-19. Причина за това е рязко увеличеният брой на заразени в периода 14 – 26 октомври, възлизащ на 86,42 инфектирани на 100 хил. души спрямо 35,25 на 100 хил. души в дните от 29 септември до 12 октомври. Това показват данните за заболеваемостта, обобщени от Регионалната здравна инспекция в старата столица.

Тревожната статистика наложи въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки. Шефът на РЗИ д-р Евгения Недева разпореди преустановяването на плановата оперативна дейност и задължи всички здравни заведения в областта да отделят не по-малко от 5 процента от общия брой легла, с които разполагат, за хоспитализиране на пациенти с коронавирус. Заповедта важи и за клиниките, в които до момента не са били на терапия хора с положителна проба. Организация по обособяване на специализирани сектори върви в Комплексния онкологичен център, Специализираната болница за активно лечение по кардиология, Държавната психиатрична болница в Церова кория и т.н. Така местата в клиниките за инфектирани от 83 станаха 122.

Идеята във всяка болница да може да се лекуват заболели от коронавирус е свързана с обстоятелството, че ако човек постъпи за терапия по друг повод и впоследствие даде положителна проба, да продължи да бъде лекуван по основното си заболяване.

Във вторник бе отчетен абсолютен антирекорд по установени инфектирани за денонощие – 35. Шестима от заболелите имат обща епидемична пътека с преди това доказани заразени, а останалите 29 нямат връзка помежду си, нито с други констатирани носители на болестта.

ПЪРВЕНЕЦ ПО ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОСТАВА СТАРОПРЕСТОЛНАТА ОБЩИНА СЪС 74 СЛУЧАЯ ЗА ИЗМИНАЛАТА СЕДМИЦА. Този път второто място заема община Павликени, която измести по ред от класацията Стражица. В тях съответно са регистрирани 16 и 9 души с положителни проби. Също 9 са доказаните в община Горна Оряховица. В Елена случаите са пет, а в Полски Тръмбеш и Свищов – по два. Най-ниска засега е заболеваемостта в Лясковец – само един болен за седмицата, и общините Златарица и Сухиндол, където не са засечени инфектирани.

На стационарно лечение са 37 души, петима от които провеждат терапията си в болници извън територията на областта. Останалите са хоспитализирани в местни здравни заведения. „Борба“ научи, че в специализираното отделение на търновската болница има деветима заразени.

Пациентът с коронавирус в свищовската болница, който се усложни, бе транспортиран в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Той е на 46 години и ще продължи лечението си в областния стационар.

Един инфектиран пък се намира в Отделението по реанимация на търновската болница.

Под домашно лечение са 202 души. Един от тях е председателят на Общинския съвет в Стражица Илиян Маринов. Самият той съобщи за диагностицирането си във Фейсбук.

„Чувствам се добре и със семейството ми ще бъдем в карантина. Извинявам се за причиненото неудобство на близки и приятели и стискам палци за здравето на всички. Явно ще трябва да се научим да живеем с този вирус. Имам една молба към всички – да се постараем да запазим лекарите и медицинския персонал, защото, както е известно, здравната ни система е в пълен хаос, а всички имаме нужда от тях! Сигурен съм, че всички заедно ще се справим“, заяви той.

Карантинираните лица в областта са 510, а оздравелите са 383-ма. Общият брой на диагностицираните в региона от началото на пандемията до момента е 637.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *