30 читалищни библиотеки от областта получават средства за нови книги

30 ЧИТАЛИЩНИ БИБЛИОТЕКИ В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СА УСПЕЛИ ДА ЗАЩИТЯТ ПРОЕКТИ ЗА ПОПЪЛВАНЕ НА КНИЖНИЯ СИ ФОНД и ще получат средства за нови книги. Финансирането е по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност 2020“ на Министерството на културата.

Около 40 000 лв. е цялата сума, която ще получат читалищата в областта.

Осем са библиотеките във Велико Търново, които са защитили успешно проектите си. Сред тях са тези на читалищата в Арбанаси, Ветринци, Дебелец, Шереметя, Килифарево, както и библиотеките на читалищата „Надежда-1869″, „Никола Михайловски-1921“ и „Искра-1896“ в старата столица. Най-голяма е сумата за читалище „Искра“, което ще може да си избере нови заглавия на стойност около 4712 лв.

Почти толкова са парите и за читалище „Напредък-1870“ в Лясковец. Общината има спечелени още три проекта за библиотеките в Козаревец, Джулюница и Драгижево.

Три са читалищните библиотеки в община Горна Оряховица, които ще зарадват читателите си с нови книги, и те са в Долна Оряховица, Драганово и Върбица.

Читалищата в Куцина и Климентово, както и „Отец Паисий-1905“ в Полски Тръмбеш получават средства. Министерството на културата ще финансира и две читалищни библиотеки в община Павликени и те са в Михалци и Долна Липница, както и библиотеката в читалище „Възпитател-Кесарево-1895“ в община Стражица.

Свищов е другата община, в която има доста спечелени проекти. Седем читалищни библиотеки получават финансиране, всяко за над 1000 лв. Жителите на Драгомирово, Хаджидимитрово, Овча могила, Морава, Ореш, Царевец и Българско Сливово ще могат да избират нови заглавия.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.