Доброволци почистиха брега на Янтра в района на фабрика „Мавриков“

МЛАДИ ХОРА СЕ ВПУСНАХА В ПОЧИСТВАНЕТО НА БРЕГА НА РЕКА ЯНТРА В РАЙОНА НА БИВШАТА ФАБРИКА „МАВРИКОВ“ В КВАРТАЛ „АСЕНОВ“. Събитието бе организирано от групата „Доброволно чистене“ и подкрепено от най-голямата организация за спорт и здравословен начин на живот в старата столица TurnovoRuns. Участниците в оборката лишиха района от голямо количество боклуци, оставени от рибари и туристи.

“По принцип се вижда, че отпадъците са кутийки от стръв и царевица, кенчета и бутилки от напитки, такъми – няма кой друг да е, освен рибарите. Странно е, че хора, които идват на река Янтра да хванат риба и да се нахранят с нея на трапезата си, за благодарност си изхвърлят всичките отпадъци в реката и по брега й“, коментира Влади Ванков, инициатор на акцията „Доброволно чистене“.

В инициативата се включи и Светлозар Димитров, който преди седмица сам отстрани избуялата растителност от пешеходна алея в квартал „Колю Фичето“.

„Смятам, че природата е обща за всички и макар някой да руши или замърсява, все пак ние имаме избор дали да я оставим така да продължи да съществува – замърсена, или да я почистим и да предпазим животните и нас самите от последствията от замърсяването“, заяви той.

Ентусиастите се бяха подготвили с чували и ръкавици и успяха да върнат облика на брега отпреди човешката намеса. Това е поредна оборка на мястото, направена от доброволците, които апелират да се запази чистотата на района.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *