Как да отслабнем, докато спим, с тези седем трика

Да спиш и да слабееш звучи като сбъдната мечта и ние ще ви помогнем да я осъществите с тези 7 лесни начина:

Не се лишавайте от леко похапване, преди да си легнете

Постоянно чувате, че не бива да слагате нищо в устата си след 18 часа, защото ще ви се лепне веднага по фигурата. Но какво да правите, ако много ви се иска да си хапнете, преди да отидете в леглото? Диетолозите предлагат да заситите апетита си с един протеинов коктейл. Според изследване, проведено в Университета на Флорида, това е идеалният продукт за подпомагане на горенето на калориите. Отличният резултат е наблюдаван при диети на спортисти, в които протеините са основна хранителна съставка. Според специалистите коктейлите, съдържащи протеини, са подходящи за всички, които искат да отслабнат, защото: утоляват чувството на глад, без да внасят допълнителни калории; намаляват килограмите, но тонизират мускулите; топят излишните мазнини, но съхраняват мускулната маса; ускоряват обмяната на веществата, стимулират изгарянето на приетите калории. В покой, когато нощем тялото си почива по време на сън, протеините укрепват мускулите, а колкото повече мускулна маса имаме, толкова повече калории изгарят.

Спете на тъмно

Осигурете си пълна тъмнина в спалнята. Ако прозорците ви гледат към осветена улица, затъмнете ги с плътни щори или завеси. Ако ползвате светещ будилник, обърнете го към стената. Никога не оставяйте телевизора включен, най-добре въобще да няма телевизор в спалнята ви. Пълната тъмнина е необходима, защото стимулира организма да изработва хормона мелатонин, известен като хормона на съня. Той улеснява процеса на заспиване и изгаряне на приетите калории.

Спете на хладно

Намалете температурата в стаята, където спите, за да помогнете на организма да топи килца през нощта. Диетолозите са установили, че хора, които спят на хладно (на 18-20 градуса), горят със 7% повече мазнини от тези, които спят на топло. По-ниската температура осигурява и по-здрав, пълноценен сън и свежо настроение след събуждане.

Изключете всички екрани

Нека това ви стане навик всяка вечер преди лягане – изключете не само телевизора, но и компютъра, смартфона, лаптопа, всякакви електронни джаджи. Излъчваната светлина, колкото и слаба да ви се струва, пречи на секрецията на мелатонин и нарушава обмяната на веществата в организма. Учени са установили още по-голяма вреда от включения телевизор по време на сън – риск от развитие на захарен диабет и метаболитен синдром у спящия „зрител“.

Осигурете си достатъчно време за сън

Необходими са ви не по-малко от 7-8 часа сън всяка нощ, за да сте красиви, здрави, бодри и енергични през целия ден. Диетолозите са уверени, че само отпочиналият организъм е способен да преработва приетите калории през деня активно и да топи излишните мазнини, в противен случай ги складира и трупа килограми. Недоспиването прави мастните клетки по-слабо чувствителни към инсулина, което води до натрупване на мазнини в тялото.

 Не се ядосвайте преди лягане

Скандалите и напрежението вечер имат силно отрицателен ефект върху нощния покой. Ако не се успокоим преди сън, превъзбуденият ни организъм започва да произвежда повече кортизон, известен като хормон на стреса. Той пък, от своя страна, влияе зле на метаболизма, възпрепятства изгарянето на мазнините. Затова избягвайте конфликтите в късните часове, разхождайте се преди лягане или правете различни упражнения от техники за разпускане, медитирайте, слушайте приятна музика. Тревогите дори заради страшни филми и лоши новини от медиите са противопоказни преди лягане.

Спазвайте определен час за лягане

Дори в почивни и празнични дни отивайте в леглото в определен час. За възрастните най-подходящо е времето от 22.00 до 0.30 часа. Все пак всичко е индивидуално, някои хора са тип сови, други са чучулиги, напомнят специалистите. Вслушвайте се в себе си, наблюдавайте се кога се будите най-бодри и пълни с енергия и следвайте биологичния си часовник.

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *