526 четения

Рекорден електронен фиш за 2000 лв. падна в съда заради липса на дата

Великотърновските полицаи не защитили глобата си, снимали за скорост без реквизити

 

Великотърновският административен съд отмени рекорден електронен фиш за 2000 лв., издаден от ОД на МВР в старата столица. Той е бил наложен на търговско дружество през юли тази година. Фирмата обжалвала крупната санкцията поради неправилно тълкуване на събраните по случая доказателства. Полицията не е защитила наложената глоба, а прокуратурата също поиска от съда отмяна на решението.

В хода на делото е установено, че от пътна камера е заснето движението на лек автомобил с превишена скорост, собственост на търговското дружество във Велико Търново, като за автомобила не е заплатена застраховка „Гражданска отговорност”. Районният съд във В. Търново е потвърдил електронния фиш. Според административните съдии обаче има доста сериозни пропуски в тълкуването на първата съдебна инстанция. Наказаният шофьор първо трябвало да е собственик на автомобила, а колата да няма сключен валиден договор за задължителна застраховка „Гражданска отговорност”.

В конкретния казус нямало и протокол за условията и реда за използване на автоматизирани технически средства и системи за контрол на правилата за движение по пътищата. При липсата на такъв протокол последващите действия на контролните органи се явяват предприети при съществени нарушения на разпоредбите, регламентиращи условията, реда и начина на използване на мобилни АТС и системи за контрол на правилата за движение, се казва в съдебното решение. Освен това в електронния фиш нямало и… дата на извършване на нарушението. Заради това рекордната санкция е отменена, а решението на Административния съд е окончателно.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!