Шест опасни вида яйца, които са по-страшни от отрова

Бъркани яйца, варени яйца, яйца на очи, всякакви ястия и лакомства с яйца…  Те са една от най-често срещаните закуски по цял свят. Начините за приготвянето им и вкусотиите, в които може да се използват, са безброй.

В същото време обаче трябва да се внимава с тази храна, защото колкото полезна, може да стане и опасна при определени условия.

Потребител на WeChat посочи шест опасни вида яйца, които могат да навредят повече на тялото, отколкото отрова. По-специално той предупреди да не се ядат сурови яйца, които могат да причинят диария.

Според автора суровите яйца съдържат също авидин и антитрипсин, които могат да повлияят негативно на усвояването от организма на яйчен белтък.

Внимавайте с яйцата, в които белтъкът се смесва с жълтъка. Те могат да се използват само ако белтъкът е запазил своята прозрачност: ако се замъгли и започне да има неприятна миризма, по-добре е да откажете такава храна.

Също така не се препоръчва да се ядат яйца с прилепнал към черупката жълтък, особено ако е потъмнял, както и яйца с напукани черупки, тъй като те стават уязвими на бактерии.

Освен това не трябва да ядете яйца с плесен и черни петна, както и яйца с пилешки ембриони – те могат да бъдат заразени с Е. coli, салмонела, стафилококи и други бактерии и паразити.

Идеалният начин за сваряване на яйца е, ако не се потапят във вряща вода, а първо се сложат на студено в продължение на десет минути. След готвене следвайте същата процедура, пише zdrave.to.

Източник: марица.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *