225 четения

„Търновска царица“ представя новия си спектакъл „Рачо Ковача“

ДВЕ ПРЕДСТАВЛЕНИЯ НА МУЗИКАЛНО-ТАНЦОВИЯ СПЕКТАКЪЛ „РАЧО КОВАЧА“ ПРЕДСТАВЯ ТАЗИ ВЕЧЕР ФОЛКЛОРНАТА ТАНЦОВА ФОРМАЦИЯ „ТЪРНОВСКА ЦАРИЦА“. Танцьорите на Георги Радев ще разкажат историята на Рачо Ковача в голямата зала на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново от 18:20 часа. Входът е свободен.

Спектакълът е направен по едноименния исторически роман на Марко Недялков. Идеята е на ръководителя на „Търновска царица“ Георги Радев, който е автор на постановката и на хореографията, и на музиканта Емил Костурков. Негова е музиката – симфонична, базирана на фолклорни мотиви. Анимираните декори са изработени от младия артист Марио Радев.

В 12 танцувални картини танцьорите разказват за падането на Велико Търново под турско робство, завладяването на града и съдбата на болярката Божена, на двамата й синове и дъщеря й Ружица, която бива отвлечена, както и за похода на Рачо Ковача и създаването на Габрово.

10 мъже и 17 жени танцуват в спектакъла, който е трети за популярната формация „Търновска царица“, която празнува 10 г. от създаването си.

Постановката се осъществява с финансовата подкрепа на Община Велико Търново, която предоставя безвъзмездно сцената на МДТ „Константин Кисимов”. За зрителите без предпазни средства ще бъдат осигурени маски във фоайето на театъра, а публиката ще бъде разположена през място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *