Велокино гостува на децата от ОУ „П. Р. Славейков“

УЧЕНИЦИТЕ ОТ ОУ „П. Р. СЛАВЕЙКОВ“ СТАНАХА ПЪРВИТЕ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ ДЕЦА, КОИТО ГЛЕДАХА ВЕЛОКИНО НА ОТКРИТО. Идеята на инициативата е била по интересен начин да запознае възпитаниците на школото с темите за климата и пестенето на енергия. Затова и децата са станали свидетели на специална система, която свързва велосипедите им, които при всяко задвижване генерират електроенергия, която се използва за прожектиране на филми. Велокиното дава възможност на учениците да усетят сами колко много усилия са необходими, за да произведат нужното количество електричество за дребни ежедневни уреди. Така се повишава осъзнатостта на децата по темата и за това колко много енергия прахосваме в ежедневието си.

Велокино прожекцията бе организирана в рамките на образователен проект за пестене на енергия в училище, по който работят учениците и учителите от ОУ „П. Р. Славейков”. Проектът „Мост между действията за климата на европейско и на местно ниво” стартира преди две години и е насочен към учениците от прогимназиалния етап на обучение. Основната цел е да бъде постигната промяна в поведението на децата и техните учители към намаляване на потреблението на енергия в училище.

В България проектът се изпълнява от Националния доверителен екофонд, който предоставя и оборудването за велокиното. Това е част от широка европейска инициатива, подкрепена от Федералното министерство на околната среда на Германия. По нея си партнират образователни институции от Чехия, Румъния, България и Германия, а в други дейности за обмяна на опит между общини участват още Гърция, Полша и Португалия. Директен партньор на фонда за дейностите у нас е берлинският Независим институт по околна среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *