2473 четения

Заразените с коронавирус растат мълниеносно, разкриват нови легла за лечение на инфектирани

ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ РЕГИОН СТРЕМГЛАВО СЕ ИЗКАЧВА ПО КРИВАТА НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ COVID-19. Отчетеното ниво на заразени възлиза на 113 на 100 000 души за последните 14 дни, регистрираха от Регионалната здравна инспекция в старата столица. Огнищата се увеличават и разрастват, а дифузното разпространение на инфекцията достига все по-високи стойности. Това създава трудности на здравните власти, тъй като епидемичните проучвания не могат да установят откъде болните са прихванали вируса.

В четвъртък лабораторно потвърдените случаи в областта са 33. Два от тях касаят огнището на коронавирус в банков клон във Велико Търново. Така финансовото учреждение успя да „генерира“ общо 11 заболели.

Само трима новодиагностицирани са свързани с предишни установени инфектирани, а останалите двадесет и осем случая нямат връзка помежду си, както и с други потвърдени случаи.

Хоспитализираните пациенти с COVID-19 са 34 и лечебните заведения изпитват все по-голям натиск за справяне с пандемията.

НАЙ-МНОГО ЗАРАЗЕНИ СА НАСТАНЕНИ В МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ – 15. Леглата в Инфекциозното отделение там са увеличени от 10 на 25, като допълнителните места са разположени на друг етаж с осигурен директен достъп, без риск от смесване на потоците. Поради непрекъснатата нужда от хоспитализиране в стационара тече спешен ремонт на бившето Интензивно отделение, където ще бъдат разположени осем легла с възможност за интензивно лечение. Болницата разполага с 15 апарата за изкуствена белодробна вентилация, от които 7 респиратора и 8 анестезиологични апарата. Засега звеното е осигурено с медици, консумативи и дезинфектанти.

В МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ специализираното отделение също се пука по шевовете. „Борба“ научи, че за първи път в сектора е приет чужденец с COVID-19. Той е нидерландец и засега състоянието му е овладяно.

В ОБЩИНА СВИЩОВ СИТУАЦИЯТА СЪЩО Е ТРЕВОЖНА. След като преди ден в МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ бе диагностициран лекар от Отделението по педиатрия, звеното бе поставено под карантина, с която за 48 часа се преустанови приемът на малки пациенти. В сектора е направена двукратна дезинфекция по предписание на Регионалната здравна инспекция.

С цел осигуряване непрекъснатост на лечебно-диагностичния процес в отделението е сформиран екип от педиатър, три медицински сестри и санитар, които не са били контактни на установения с коронавирус лекар. Контактните лица от персонала са поставени под карантина.

За момента под домашно лечение са 252 души, а оздравелите са 406.

Общо 707 лица са диагностицираните с COVID-19 в областта.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Заразените с коронавирус растат мълниеносно, разкриват нови легла за лечение на инфектирани

  • 29.10.2020 в 15:47
    Permalink

    Не е нужно да се създава напрежение и паника сред хората! Мислете трезво и гледайте в бъдещето! Нужна е самодисциплина у всеки гражданин, а не затваряне и изолиране, защото ще се съсипе икономиката в тая държава!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!