394 четения

Над 60 къщи са реставрирани в Старо Търново, 180 собственици с последни предупреждения да ги оправят

Кметът Панов доволен от обновлението на уникалната територия

 

180 СОБСТВЕНИЦИ НА СТАРИННИ КЪЩИ СА ПОЛУЧИЛИ ПОСЛЕДНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ДА ГИ ОПРАВЯТ, А 60 СГРАДИ ВЕЧЕ СА РЕСТАВРИРАНИ СЪГЛАСНО правилата на Института за недвижимо културно наследство в контактната и резерватна зона на Старо Търново. Имаме 26 заповеди и предписания за принудителни ремонти и нито един случай на ипотека на имот в наша полза, което е крайна мярка и процедурите за нея са сложни и подлежат на съдебни дела, информира кметът Даниел Панов в отговор на поставен му въпрос от съветника адвокат Калоян Янков за развитието на старата част по време на сесията на местния парламент в четвъртък.

„Доволен съм от начина, по който се развива градът, през последните години бяха обновени и множество улици и публични пространства за близо 11 млн. лв., като паралелно се подмениха и ВиК системите. В контакт сме с всеки един собственик на имот в тази защитена зона и реагираме при всяко нарушение или осъществяваме съдействие”, коментира градоначалникът. Той припомни също така, че от Общината са осигурили специални бои за доста къщи и са финансирали изготвянето на фасадни силуети, за да запазят ансамбъла в района и да улеснят съгласувателните процедури с бившия НИПК за ремонтите.

Въведени са и нови, още по-строги правила за новото строителство в старата част на Велико Търново. Новите жилищни имоти трябва да кореспондират напълно с архитектурния вид на старите сгради, височината е ограничена до 10 метра. Предварително изготвени силуетни планове ще определят облика, окраската и цветовете на сградите в района от идеалния център на града до крепостта „Царевец”. Именно в тази част е най-голямото съсредоточаване на паметници на културата.

Неотдавна Великотърновският общински съвет разреши изработването на новия подробен устройствен план за Старо Търново. По мнението на съветника арх. Драгомир Йосифов това е задължителна стъпка към опазването и развитието на старинната част.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *