ОУ „Димитър Благоев“ – нашата малка територия в сърцето на Търновград, чества половин век и мъничко отгоре…

В навечерието на Деня на народните будители нашето училище чества своите 55 г. като ОУ „Димитър Благоев“ и първо базово училище във Велико Търново.

Има нещо величаво и сакрално в благородното дело да създадеш училище, да вградиш в него мечтите, да му вдъхнеш неповторим дух, да превърнеш в традиция и най-трудното – с любов да го предадеш на поколенията да го развиват и пазят. Такова благородно дело е нашето училище, което обединява през годините хиляди хора – учители, ученици, техните родители, служители, общественици. Обединява ни с онова нещо – позитивно и съзидателно, което е невидимо за очите и се пази и носи само в сърцето.

Днес нашето училище чества своя половин век и мъничко отгоре…

Началото е в далечната 1940 г. С царски указ е открит Институт за подготовка на начални учители в страната. Към него и двете гимназии в града са открити по пет педагогически паралелки. Институтът носи името на Екзарх Йосиф I и се помещава на ул. „Драгоман“ 10, кв. „Варуша“, в емблематичната сграда, построена от майстор Колю Фичето. През 1950 г. институтът е трансформиран в педагогическо училищe, което на 16 юли 1965 година приема името „Димитър Благоев”. През годините „благоевци“ са учили в няколко сгради – в сградата на института, в сградата на Факултета по изобразително изкуство, в сградата на театъра и от 1995 г. – в нова сграда на ул. „Христо Смирненски“. Визитката ни е – буден дух, пламенни родолюбци, популярност, авторитет, богата история, която се пише от всички.

Нашето училище днес – то е същото. Запазило е детските жадни очи, смеха, радостта. В училището се обучават 380 ученици, разпределени в 16 паралелки и една подготвителна група, и заедно с екипа от 47 учители и служители създаваме нашата територия на предизвикателствата и успеха.

От 2017 г. сме Иновативно училище с Jump Math – иновация „Всяко дете – успешно по математика”.

„Благоевци“ се гордеем с участието си в многобройни програми и инициативи: „Бъди добър – прави добро”; „Класна стая на открито“; благотворителни акции, Седмица на отворените врати, Ден на самоуправлението, класни проекти; туристически, спортни и екологични прояви. Емблематични за училището са успехите на ученици и колеги в националните конкурси по керамика, изобразително изкуство, поезия и есе, Spelling Bee, Longman Competition, творческо писане на английски език Creative writing. Искрени и високоценени партньорства са част от реализираните международни проекти с повече от 10 европейски държави по програма „Еразъм+“.

Когато разказвам за училището, пропускам историята му. За мен е единствено. Приела съм, че то е моето училище и му се полага най-искреното отношение на света.

За всичките тези години то е част от живота на много българи, не само великотърновци, и съдбата му заслужено се вписва в историята на националното образование. В чест на годишнината заявявам гордо, че ОУ „Димитър Благоев“ – нашата малка територия в сърцето Търновград, дава вдъхновение на всеотдайни учители и пръска светлина и знание над любознателните ни ученици.

След празниците остават делниците ни – изпълнени с труд, мечти и надежди – надежди за по-добро бъдеще. Защото заедно с камбаните, които огласят града, с историята, която се чете по калдъръмените улички, с величествените Царевец, Трапезица и Света гора, недалеч от паметника „Майка България” е нашето Основно училище „Димитър Благоев“. Така е било преди повече от половин век. Така е днес. Дано така бъде и утре. Честит да е празникът ни! Честити да сме, БЛАГОЕВЦИ!

Надя ВЛАДИМИРОВА,

директор на ОУ „Димитър Благоев“

One thought on “ОУ „Димитър Благоев“ – нашата малка територия в сърцето на Търновград, чества половин век и мъничко отгоре…

  • 30.10.2020 в 9:58
    Permalink

    Хубаво пишете, че като разказвате за училището, пропускате историята. Не сте го направили обаче, защото в началото пишете за Института за подготовка на начални учители. А точно той няма връзка с историята на ОУ „Димитър Благоев“. Като пропуснем тая (не)компетентност, честито на училището и нови успехи на учители и ученици!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *