Проверяваме се в домашни условия за коронавирус с бърз тест от аптеката за 25 лв.

Изследването показва дали човек в момента боледува от COVID-19, или вече се е срещнал с инфекцията

 

МНОГО ТЪРНОВЦИ ПРЕДПРИЕХА ДОМАШНО ТЕСТВАНЕ ЗА КОРОНАВИРУС, С КОЕТО СПЕСТЯВАТ СРЕДСТВА ЗА PCR, ИЗБЯГВАТ ВЪЗМОЖНОСТ ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ ПРИ РЕДЕНЕ НА ОПАШКИ пред лабораториите и прегледи в кабинетите на личните си лекари и Спешно отделение, както и продължително карантиниране. Изследването става за минути и не е необходимо човек да е медицинско лице, за да се справи с указанията му. Тестът струва 25 лв. и се предлага в две аптеки в старата столица, показа наша проверка. Медиците обаче не дават категорично становище доколко меродавни са резултатите от него, но със сигурност биха послужили за ориентир на хората, в случай че имат симптоми или са били контактни с доказано заболели.

Изследването става чрез взимане на капка кръв от безименния пръст на дясната ръка. В комплекта е включено всичко необходимо за манипулацията – стерилна игличка за убождане, тампон, реактив и т.н. След като капката кръв попадне в ямката на тестовата капсула, се поставя специално вещество и скоро става ясно дали човекът е носител на заразата. Тестът дава и информация за прекарана инфекция, тъй като показва наличието на антитела.

СПОРЕД УКАЗАНИЯТА ИЗСЛЕДВАНЕТО Е ПОДХОДЯЩО ДА СЕ НАПРАВИ ПОНЕ СЕДМИЦА СЛЕД ПЪРВИТЕ СИМПТОМИ ЗА КОРОНАВИРУС – главоболие, дразнене в гърлото, хрема и отпадналост. Специалистите съветват тестът да се повтори няколко дни по-късно за по-голяма сигурност.

Чрез манипулацията хората могат да разберат също дали са безсимптомни носители на заразата и така да предотвратят пренасянето на болести върху други.

Много здравни специалисти съветват за употребата на бързите кръвни тестове поради факта, че в есенно-зимния сезон се увеличават респираторните инфекции и това може да подведе някои хора, които решават, че просто са се простудили, и продължават да работят и контактуват с други.

„Борба“ научи, че една от последните заболели в региона е разбрала, че има коронавирус, именно чрез бърз тест. След като изследването дало положителен резултат, съобщила на личния си лекар, който от своя страна назначил PCR и така се потвърдила диагнозата.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *