233 четения

Читалище „Надежда 1869“ показа реставрирани две от старопечатните си книги

ДВЕ РЕСТАВРИРАНИ КНИГИ ОТ БОГАТИЯ СИ СТАРОПЕЧАТЕН ФОНД ПОКАЗА ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА 1869“ НА ТЪРЖЕСТВО, ПОСВЕТЕНО НА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ. И двете книги са били в изключително лошо състояние, но са реставрирани в София със специална технология, която позволява тяхното по-добро съхранение от тук насетне.
„Служебен миней“ от 1588 г. на гръцки език и Слова на Йоат Златоуст от 1798 г. са заглавията, които гостите на читалището имаха възможност да видят „Службеният миней“ е на гръцки език, много красива книга е, издадена е във Венеция и съдържа 116 страници. Другата книга има по-дълго заглавие „Сборник със слова от Неделята за митерия и фарисея и следващите неволи“. Отпечатана е във Вилнюс и словата са събрани върху точно 666 страници“, разказва председателят на читалището арх. Донка Колева. И допълва, че е опитала да направи подробно проучване дали в друга библиотека в България се съхраняват още копия от тези книги. „Не успях да открия такива библиотеки. Служебни минеи има на още няколко места в България, но са доста по-стари от нашата книга. Така че, това, което ние притежаваме, може само тук да се види. Особено съм любопитна какво биха открили филолозите, ако се заровят в книгата на Йоан Златоуст и се надявам те да го направят“, признава арх. Колева. За да бъде лесен достъпът до всичките 666 страници на Йоан Златоуст, читалището вече е качило книгата в интернет с помощта на колегите от Регионалната библиотека „П.Р.Славейков“.
412 СТАРОПЕЧАТНИ КНИГИ, 12 РЪКОПИСА, 18 ВЕСТНИКА И 15 СПИСАНИЯ ПАЗИ В СТАРОПЕЧАТНИЯ СИ ФОНД БИБЛИОТЕКАТА на читалището. Всичките те излизали преди 1878 г. 80 от книгите вече са цифровизирани и са част от интернет портала „Север +“.
Цифровизацията на част от старопечатния фонд на най-старото читалище във Велико Търново стана възможна след спечелен проект пред Национален фонд „Култура“ на Министерството на културата. Ведомството даде около 9000 лв., с които бяха цифровизирани 80 старопечатни книги, свързани с образованието до Възраждането. Всички тези учебници са били използвани в училищата в България през 19 век и са попаднали във фонда на читалището като дарения. Специалисти от Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ в старата столица работиха върху качването на всяка страница от старите книги в интернет, припомня библиотекарката Ивелина Митева.
По време на тържеството читалището връчи и няколко благодарствени грамоти на своите дарители. Близо 300 книги са постъпили в библиотеката като дарения през последната година. Читалище „Надежда 1869“ е получило и 3000 лв. за реставрация на книги, дарението е от сдружение „Царевец 2008“, както и ръкописи и вещи на поета Радко Радков от негови родственици и приятели.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА
сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *