Калин Василев стана „Будител на годината 2020“

ТЪРНОВЕЦЪТ КАЛИН ВАСИЛЕВ СПЕЧЕЛИ ТИТЛАТА „БУДИТЕЛ НА ГОДИНАТА 2020“ В ИНИЦИАТИВАТА НА БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО. Така Калин успя да направи още по-популярно и движението TarnovoRuns, чийто създател и вдъхновител е самият той.
Резултатите от гласуването бяха обявени в Деня на народните будители, когато се проведе и официалната церемония по награждаване на победителя.
Калин успя да се пребори първо със 150 номинирани българи за титлата. След това стана един от десетте финалисти и спечели след онлайн гласуване сред слушателите на Българското национално радио.
„Всичко започна преди около шест години с първите безплатни тренировки, които направих. Още тогава казах, че мечтая да изградя безплатен здравен център и още не съм се отказал от този дом на здравето, в който хората ще могат да получават и информация как да се грижат за здравето си и помощ, ако искат да спортуват“, казва д-р Калин Василев, чиято основна кауза е превенцията чрез храна, социална среда, спорт и създаване на общност.
Калин Василев е роден през 1983 г. във Велико Търново. Завършил е Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ в града и бакалавърска програма „Биология и химия“ в Gettysburg College, USA. Дипломира се с университетска награда за цялостен принос в Катедрата по биология. До началото на 2014 г. прекарва постдокторантска специализация в университета Кеймбридж. 2014 г. е годината, в която Калин избра да се прибере у дома, и стана вдъхновител и създател на неформална гражданска група TarnovoRuns. Това е един иновативен организационен модел, място и общност, който дарява хората със здраве чрез провеждането на безплатни мероприятия от образователно, практично и мотивационно естество: тренировки на открито, бягания, йога, планински преходи, велоприключения, гостуване по семинари, консултации, кръжоци, информационни кампании, лагери и други.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *