4248 четения

Медицинска сестра от ясла и пореден педагог от училище във В. Търново са с COVID–19

Местните болници отделят 10 процента от леглата си за лечение на коронавирус

 

10 ПРОЦЕНТА ОТ ОБЩИЯ БРОЙ ЛЕГЛА, С КОИТО РАЗПОЛАГАТ ВСИЧКИ БОЛНИЦИ В ОБЛАСТТА, трябва да бъдат осигурени за лечение на пациенти с коронавирус. Заповедта важи също за частната кардиологична клиника, Комплексния онкологичен център и Държавната психиатрична болница в Церова кория.Това разпореди директорът на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново д-р Евгения Недева, във връзка с преминаването на областта в най-рисковата червена зона за заболеваемост от COVID–19 у нас. Освен това стационарите са задължени са преустановят плановия прием, с изключение на дейностите, касаещи трасплантациите на органи, терапията на хора с онкологични и психични заболявания, процедурите по ин витро зачеване и рехабилитация.

Здравните власти отчитат продължаващо повишение на инфектираните в региона. То вече възлиза на 147,05 на 100 хил. души за изминалите 14 дни.

В понеделник новите лабораторно потвърдени случаи са 17 – от които 15 от община Велико Търново и 2 от Стражица.

За първи път установяват заразен от ясла в областта. Положителна проба е дала медицинска сестра от детското заведение „Щастливо детство“ в старата столица. Тя е била контактна с 16 деца и трима свои колеги, заради което всички са поставени под задължителна 10-дневна карантина. В яслата са предприети дезифекционни мероприятия, за да се предотврати разпространение на болестта.

ОЩЕ ЕДИН УЧИТЕЛ Е ДИАГНОСТИЦИРАН С КОРОНАВИРУС. Това е педагожка от СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново. Под задължителна карантина за 10 дни са поставени общо 26 ученика от един клас и двама учители, които са оценени като рискови в хода на епидемиологичното проучване. През октомври в школото бяха засечени други два случая на инфекцията. Положителен тест тогава бяха дали ученик от шести клас и учителка.

Два от останалите случаите за деня са свързани с друг лабораторно потвърден случай в областта. Останалите тринадесет случаи нямат връзка помежду си, както и с други потвърдени случаи.

Хоспитализирани в местни болници са 53 души. В домашни условия се лекуват 298 лица, 673 са под карантина. Заболяването са успели да преборят 452 човека, а за 16 вирусът се оказа смъртоносен.
819 са общо диагностицираните до момента в региона.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *