Горна ОряховицаОбществоОбщини

Правят интермодален жп терминал в Горна Оряховица

Изграждането на интермодален терминал в Горна Оряховица е записано в Плана за възстановяване и устойчивост на Република България. Проектът на стратегическия документ бе представен онлайн пред обществеността от вицепремиера Томислав Дончев.

267,7 млн. лв. е планираният ресурс за подобряване на цифровата и транспортна свързаност и местното развитие. Периодът на изпълнение е 2021 – 2026 г.

Проектът предвижда изграждане, преустройство и рехабилитация на ключови гарови комплекси (Мездра, Червен бряг, Илиянци, Враца, Левски, Горна Оряховица, Варна и Филипово), разположени по основната и широко обхватната TEN-T мрежа, както и изграждане на модерен интермодален железопътен терминал в най-големия железопътен възел в Северна България – Горна Оряховица. Реализацията на проекта ще подобри качеството на железопътната инфраструктура в страната и ще позволи нарастване на дела на железопътния транспорт в структурата на превозените товари и пътници за сметка на автомобилния транспорт с очаквани позитивни ефекти по отношение на компонентите и факторите на околната среда. Същевременно проектът ще укрепи потенциала за растеж на районите, в който са разположени включените в него отделни обекти. Преобладаващо това са гарови комплекси в по-слабо инфраструктурно развитата Северна България с изключение на гара Филипово (Южен Централен район). По този начин ще бъдат създадени предпоставки за намаляване на междурегионалните различия в страната. Общият планиран ресурс е 188.0 млн. лв. с период на изпълнение 2021 – 2025 г.

One thought on “Правят интермодален жп терминал в Горна Оряховица

  • Дано да не стане като с летището. Предизбони обещания….

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *