181 четения

Щедри дарители обновиха 100-годишното читалище „П. Р. Славейков-1920”

Кметът инж. Даниел Панов и депутатът Станислав Стоянов са сред спомоществователите

 

С ТЪРЖЕСТВЕН ВОДОСВЕТ НА ОБНОВЕНАТА СИ СГРАДА ЧИТАЛИЩЕ „П. Р. СЛАВЕЙКОВ – 1920“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТПРАЗНУВА ЕДИН ВЕК. Водосветът беше извършен в Деня на народните будители от двамата свещеници Илия и Йоаким, които благословиха 100-ия рожден ден на културната институция.

Преди 100 години читалището в търновския квартал „Варуша“ е било третото, разкрито в града, след „Надежда” и „Искра”. Трима млади, будни и много ентусиазирани търновци са в основата на идеята в квартала днес да има читалище. „Всъщност те основават библиотеката. Събрали са книги, започнали са да четат и да обсъждат помежду си прочетеното. И всичко това се случвало в една малка стая в къщата на баба Донка Ганчева. Така Марин Гъбенски, Михаил Цанков и Константин Бояджиев стават основатели първо на библиотеката, а след това и на ново читалище“, разказва секретарят Маргарита Цанкова.

В началото библиотеката се е наричала „Просвета“. С това име е заработило и читалището, което е преименувано на 17 ноември 1927 г. с решение на Градския съвет по случай 100 г. от рождението на П. Р. Славейков.

„50-те години на миналия век са били най-силните за културната институция. Тогава тук е имало театрален състав, оркестър и хор. По-късно заради финансови проблеми, липсата на пространство и заради обезлюдяването на квартала дейностите постепенно били разформировани. Библиотеката остава основната дейност и до днес“, разказва още Маргарита Цанкова, която е секретар на читалището от 2008 г.

14 400 тома литература има в библиотеката.

С ПАРИ ОТ ОБЩИНАТА И С ДАРИТЕЛСКИ СРЕДСТВА ЧИТАЛИЩЕ „П. Р. СЛАВЕЙКОВ“ УСПЯ ДА РЕМОНТИРА СГРАДАТА СИ ТАЗИ ГОДИНА. Идеята за сериозното обновление тръгнала преди около година от народния представител Станислав Стоянов, който живее в квартала. „Той дойде един ден при мен и каза, че иска да направи дарение за 100-годишнината. Каза, че е време сградата да бъде санирана, защото помещенията в нея са тъмни и студени. И така започна всичко. Той събра около себе си съмишленици и приятели, общо 11 души дариха средства, за да направим това саниране“, не крие благодарността си Цанкова.

Кметът Даниел Панов обещал да съдейства и спазил думата си, като дал 13 000 лв. за покрива. „Знам, че днес децата четат повече в интернет, но книгите винаги ще присъстват в живота им. Затова се надявам да имате сили и да продължавате да събирате около това читалище най-вече децата“, каза инж. Панов.

ВСИЧКИ ДАРИТЕЛИ ПОЛУЧИХА БЛАГОДАРСТВЕНИ ГРАМОТИ ЗА ДОБРОТО ДЕЛО, КОЕТО СА НАПРАВИЛИ ЗА ЧИТАЛИЩЕТО. Грамоти бяха дадени и на поетесата Райна Недялкова, която не пропуска да дари бройки от всяка следваща стихосбирка, която издава, както и Николай Колев за това, че винаги се включва в културните инициативи на читалището.

За годишнината си читалището получи поздравителни адреси от президента на България Румен Радев и от Министерството на културата, откъдето изпратиха и юбилеен плакет и грамота.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *